Европейски комисар вижда ползи от българските имигранти

Европейският комисар за заетостта Ласло Андор заяви, че вижда само ползи от пристигането на български и румънски имигранти в Германия. Изказването на Андор дойде във връзка с нарастващия страх на германците, че от януари, 2014г., градове като Берлин или Дуисбург ще се окажат неподготвени за голямата имигрантска вълна на източноевропейци. По-рано германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих предупреди, че тези, които пристигат в Германия, само за да прибират социални помощи, ще бъдат изпращани обратно в родината си.
„Не е задача на вътрешния министър да се тревожи по подобни въпроси. За това си има министър на труда и социалната политика. И дори да има българи и румънци, които да не си намерят директно работа в Германия и започнат да получават социални помощи, те ще разполагат само с три месеца срок за пребиваване в страната. Това е регламент на ЕС и по този въпрос не са нужни предупреждения”, изтъкна Андор в интервю пред германското списание "Шпигел".
Еврокомисарят по заетостта допълни, че не вижда никаква опасност в очаквания наплив на българи и румънци.
„Тъй като германската икономика расте, има много свободни работни места. В страната пристигат предимно млади хора и аз виждам само предимства за двете страни. Мнозинството българи и румънци работят и допринасят много за растежа на Германия, тъй като те плащат данъци и социални осигуровки и влагат пари в страната по време на престоя си. В сравнение с това, размерът на изплатените социални помощи е по-малък", изтъкна Андор.

Станете почитател на Класа