КС реши, че Делян Пеевски остава депутат

Делян Пеевски остава депутат, съобщи bTV. Това е резултатът от повече от тричасовото обсъждане на казуса в КС бил, че Делян Пеевски остава народен представител.
Пеевски е депутат и сега, въпреки че след като беше отменен избора му за шеф на ДАНС, спря да идва на работа. За да бъде освободен, трябва да има решение на Народното събрание, а такова не е гласувано.  От това следва, че все едно никога не е имало питане до КС дали е имало несъвместимост в заеманите от Пеевски длъжности - председател на ДАНС и депутат от ДПС. Така "топката" се връща отново в парламента.
По-рано през деня пред КС се събраха десетина души, които протестираха, носейки плакат с надпис: „Кой предложи Пеевски?".
Както е известно Делян Пеевски отказа да се отзове на поканата на КС и да бъде изслушан по време на днешното заседание. В писмо до Конституционния съд Пеевски аргументира отказа си и се оплаква, че е „сатанизиран” в публичното пространство. Писмото „изтече” вчера в публичното пространство и бе подробно преразказано от bTV. В него Делян Пеевски се описва като жертва на „медии, политически и бизнес кръгове”, които по думите му, неприкрито са искали да внушат на КС, че казусът е пределно ясен и само „задкулисието” се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. „Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ”, пише Пеевски в писмото си до КС.





Станете почитател на Класа