Андреева: Във Фонда за лечение на деца в чужбина са раздавани бонуси по граждански договори

Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде БГНЕС.

Има направени проверки от инспектората и от вътрешния одит на министерството. Има достатъчно нарушения, които ми дават основание да направя тази промяна, каза тя. Здравният министър обясни причините, поради които е наложила смяна в ръководството на фонда.

"За мен неприемливи са две неща – че е имало забавяне на документи на деца с повече от 120, 130 дни. Второто, което за мен е изключително неприемливо е, че са сключвани граждански договори за дейности, които могат да се извършват от администрацията на фонда.

По гражданските договори е плащано и допълнително материално стимулиране. За мен е по-логично тези пари да отидат за лечението на децата, отколкото да се раздават за бонуси", заяви здравният министър Таня Андреева.

Здравният министър подчерта за пореден път, че е против отмяната на забраната за тютюнопушенето на обществени места и държи това да не се случи. Тя обясни и, че вече е разпоредила проверка по случая с починалата в Габрово родилка

Тя коментира и проблемите с лечение на някои онкоболни. "За онкоболните ще има пари и касата ще има пари за заплащане на тяхното лечение, аз не виждам да има проблем. За всички онкоболни ще има средства, с които да бъдат лекувани", заяви Андреева.

Здравният министър посети днес Инфекциозната болница в столицата. Тя е разговаряла с директора на болницата Татяна Червенякова, както за течащия в момента ремонт на болницата, така и за настанените в лечебното заведение.

От Червенякова, министър Андреева е научила, че в болницата са настанени три деца бежанци от Сирия, заразени с гастроинтестинална инфекция. Децата са стабилизирани и скоро ще бъдат изписани. В същата болница са лекувани и бежанци, болни от Хепатит А. Става въпрос за млада жена и дете. Заразата е констатирана след като те са пристигнали в България и по инкубационния период на болестта е изчислено, че те са били заразени още в Сирия. Те вече са изписани.

За последните два месеца общо 11 бежанци са лекувани в Инфекциозната болница, като по-голямата част от тях са дошли от лагера в Елхово. В болницата не са били приемани бежанци, болни от сифилис или от СПИН, както се тиражира в медиите, съобщи проф. Червенякова. За лечението на бежанците плаща НЗОК, те получават регистрационни карти и вече имат здравно осигуряване, уточни директорът на болницата.

Станете почитател на Класа