Георги Първанов: БСП е заложник на собственото си ръководство

БСП е заложник на поведението на „Атака”, което е непредсказуемо. БСП е заложник на собственото си ръководство, на липсата на отговорност на това ръководство да провежда идейна, организационна промяна, да отваря партията, защото партията е в изолация, която не познаваме от много, много години. Това каза президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов в предаването „Тази сутрин” на бТВ.
По думите му, разделението между обкръжението на председателя и партията на българските социалисти е факт.
„Онези пчелички, които спечелиха изборите, всъщност сега са много далеч от реалната политика. Те не участват по никакъв начин в генерирането на идеи и във формирането на политика. Интересът отдалечи безвъзвратно обкръжението на председателя от ценностите и принципите на българската левица”, заяви Първанов, като уточни, че тези интереси не засягат по никакъв начин политиката на БСП, а преди всичко личния, включително икономически интерес на председателя на партията.
„Това може да се види в много от решенията, които се вземат от този човек, включително кадровите решения”, допълни той.
Президентът Първанов заяви, че формулата за програмно експертно управление е била измислена, за да може партията да се дистанцира от легитимното вземане на решенията.
„Още на първия пленум след изборите, когато всички се радваха на моралната победа, аз предупредих, че ние сме в една много неизгодна позиция и големият победител с джакпот от изборите е „Атака” и „Атака” ще има решаващата дума при развитието на парламента в близките месеци и години. Това правителство трябва да провежда непопулярни мерки, трябва да изведе Българя от кризата. Това не може да се случи с този парламентарен тил – той е пробит отвсякъде", каза още той.

Станете почитател на Класа