Парламентът определи числеността на армията ни във военно време

Народното събрание с консенсус подкрепи и направи факт решение за определяне на структури и военни формирования, които са необходими за допълване на въоръжените сили, държа да подчертая това, във военно време.

Това обяви на брифинг в парламента военният министър Ангел Найденов след закрито заседание, на което депутатите обсъждаха проект за решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

Приложението към проекта за решение е класифицирано с гриф за сигурност „поверително". В пленарна зала бяха началникът на отбраната и военният министър Ангел Найденов.

Заради секретността на данните министърът не коментира числеността на военните формирования. Разглеждането на това решение днес не е свързано със сирийската криза, стана ясно от думите на Ангел Найденов.

Това е предложение, което е готвено повече от 2 години, поясни военният министър. За да поддържаме военния си резерв, стана ясно още, ни е нужен голям финансов ресурс.

По повод макрорамката на МО за следващата година и дали е доволен в параметрите за повереното му ведомство, Ангел Найденов коментира, че едва ли в света има министър, особено пък министър на отбраната, който да е доволен от финансите, които му се определят.

Винаги има потребности от повече средства, винаги има амбиции за модернизиране и превъоръжаване и реализиране на инвестиции в сектора на отбраната, изтъкна той. Затова и Найденов не е доволен от бюджета на МО за 2014. Той очаква повече финансов ресурс за подкрепата на военните за гражданите в мирно време.

140 случая има от началото на годината на участие на военни формирования на БА в изпълнение на тези задачи, каза министър Ангел Найденов. Финансово обезпечение той очаква и за поддръжка и възстановяване на военната техника. Повече пари иска и за социалните придобивки за военните ни.

Преди да закрият заседанието депутатите решиха следващият вторник да се проведе извънредно заседание от 10.00 до 16.00 часа, посветено изцяло на парламентарен контрол.

Станете почитател на Класа