Цветан Цветанов: Имало е решение за закриването на Полицейската школа в Казанлък

“През последните пет месеца няма никаква адекватна политика за решаването на проблема с бежанците и самият факт, че местната власт, кметовете не са информирани за решенията, които се вземат от изпълнителната власт, показва едно - липса на адекватна комуникация", заяви в Стара Загора бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който беше гост на откриването на новата спортна зала. Той даде пример с напрежението в Казанлък, заради идеята за закриването на Полицейската школа там и превръщането й в център от затворен тип за настаняване на емигранти, както и със Самоков за пригодяване на тамошните казарми в бежански лагер. "За решенията, които е взел Министерският съвет, кметът на Самоков, който е от БСП, не е бил информиран и това стана ясно от едно парламентарно питане в петък, 25 октомври, направено от Ирена Узунова от ГЕРБ", каза Цветанов. На въпрос на "Старозагорски новини" каква е истината за Полицейската школа в Казанлък, Цветанов отговори дословно:
"Това което знам, е, че зам.-министърът на МВР Васил Маринов е идвал в Казанлък. Това което имаме като информация, е че те са взели решение за закриване на Полицейската школа. И това което беше казано от министър Йовчев в участието си в "Панорама", беше, че ще бъде изграден център от затворен тип. Това означава, че той ще бъде към Дирекция "Миграция", а хората ще са филтрирани по съответния начин, за да могат да имат свободно придвижване. Предвид местоположението на Полицейската школа в Казанлък - близост до военно-промишления комплекс, до военния полигон, до вододайната зона, абсурдно е някой да смята, че там трябва да бъде изграден център от затворен тип за настаняване на нелегални емигранти." Според бившия вътрешен министър, за запазването на Полицейската школа общественият натиск е изиграл своята положителна роля. Той категорично отхвърли упреците на управляващите, че за сегашната ситуация с бежанците вина има правителството на ГЕРБ. "За последните 5 години, включително и 2012 г., средно 950 човека са искали закрила. Капацитетът, който беше доизграден за настаняването и осигуряването на подобни домове, ние го увеличихме с 267%. Винаги сме имали 600 свободни места и сме подготвили площадката в Харманли, където могат да бъдат разгърнати палатки, за да могат да се настанят около 1000 човека, както и да започнат процедури за други сгради, които да бъдат пригодени за подобна дейност", каза Цветанов. Той съобщи, че през последните месеци от управлението на ГЕРБ в Полицейската школа в Казанлък са се обучавали афганистански полицаи. Целта била при засилен миграционен поток от Афганистан, след изтегляне на американския контингент през 2014 г., въз основа на създадената добра комуникация в афганистанските служби, техните емигранти да бъдат връщани, както е станало през 2012 г. с връщането на над 40 нелегални емигранти от Ирак.
Цветанов бе категоричен, че проблемът с бежанската вълна може да бъде решен само и единствено когато има диалог между местна власт, изпълнителна власт, областните управи и гражданското общество, а също и комуникация и диалог с турското правителство за съвместно противодействие.

Станете почитател на Класа