Калин Янакиев изненадан от шпицкомандите

"Не мога да се съглася депутат от управляващата коалиция да води хора, които никога не са били студенти. Подкрепям напълно студентите. Бях изненадан от шпицкомандите, които бяха пред СУ в неделя", заяви проф. Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет, по повод окупацията на университетите. "Не отричам, че съм политическо лице, но трябва да гарантираме демократичния избор в страна", каза депутатът от БСП Борис Цветков. Проф. Янакиев се обърна към него с думите: "Отидете на избори и да го видим този демократичен избор".

"Вие удряхте по вратата и късахте плакати, аз съм написал 9 книги, а вие сигурно нито една. Спечелил съм доверието на моите студенти вече 30 години, а вие какво сте спечелил. Хората не ви искат, но вие не искате да ги чуете", категоричен беше проф. Янакиев.

По думите на Цветков той не е предвождал шпицкоманди, а е влязъл последен в двора на СУ.

"Ще се откажете ли от имунитета си, ако се окаже, че сте блъскали по вратата? Това, което видях, бе глутница кучета, която налиташе с юмруци, бях там и го видях", каза проф. Янакиев.

Цветков заяви, че не е имало удари с юмруци, но наистина е имало вербална агресия.

"Разграничавам се от нея. Да, ще се откажа от имунитета си, защото не лъжа", категоричен бе народният представител от БСП. По думите му неговата роля е да гарантира правото на всеки български граждански, който иска - да протестира.

"Исканията на студентите са политически", заяви още той.

Янакиев заяви, че протестът отдавна не е само протест на студентите, защото са се подписали над 400 преподаватели.

"Присъединяват се още университети. Христо Мутафчиев също заяви, че гилдията на актьорите ще спрат представленията в знак на протест. Формата окупация е напълно легитимна. Тя е възпята в изкуство", каза професорът.

Той се обърна към народния представител с думите да не го прекъсва, защото той няма капацитет дори да присъства на негова лекция.

Цветков обясни, че няма да се повтори случаят с Петър Младенов, колкото и да им се иска на протестиращите.

"Не може студент от втори курс да нарушава сувернитета и правилата на университета. Ами ако този човек утре стане съдия и отидем да решаваме при него един спор. Какво стана? Формата вече се напипва - подписка. Може да се наеме една зала и да се свика политическо събрание, защото исканията са политически на студентите. Имат право да си отстояват правата", заяви още Борис Цветков.

Станете почитател на Класа