Валентин Попов: Не вярвам да се стигне до сваляне на охраната от протестите

Протестът на служителите в столичните полицейски управления засега е прекратен. Това съобщи пред bTV председателят на най-големия полицейски синдикат – СФСМВР, Валентин Попов. Заповедта за ротацията на служителите беше отменена, а според униформените тя е била напълно неадекватна.Обяснението на главния секретар на ведомството Светлозар Лазаров беше, че заповедта е издадена, за да се изпълни европейския модел. „Кажете ми в коя европейска държава има практика в един ден няколкостотин служители да сменят местоработата си?“, възмути се Попов. Той посочи, че няма как служители, работили години наред в „Люлин“, да бъдат пратени за един ден в „Младост“ и да се очаква те да са ефективни.

Попов коментира аргументите, че след като дълго време един служител е работил на едно място, той става неефективен, и освен това може да се срасне с контингента. „За зацикляне не можем да си говорим, за някакви сраствания не можем да си говорим. Това за мен е просто обида към колегите“, заяви той и допълни, че ако все пак има някакво взаимодействие с престъпници, това е сериозен проблем и трябва да се решава по друг начин. Но няма как толкова много служителите да са замесени.

Относно заплахата на някои полицаи, че в знак на протест ще премахнат загражденията, пазещи властта от народното недоволство и повече няма да пазят институциите, Попов каза: „Колегите си изпълняват служебните задължения повече от добре. Не вярвам да се стигне до нещо такова“.

Служителите на реда очакват становище на СДВР относно мотивите за заповедта.

Попов съобщи още, че покрай протестите униформените са навъртели толкова извънредни часове, че дори по закон те не могат да бъдат изплатени. Намереният начин за компенсация – чрез парична награда, овъзмездява труда на полицаите, но не с пълната сума, съответстваща на изработените часове. „За това ни предстои тепърва да говорим с ръководството“, посочи Попов.

Станете почитател на Класа