Местан се усъмни, че партиите искат референдум за задължителното гласуване

Уж всички искат референдум, ама май не съвсем. В тази ситуация най-ясна и коректна е позицията на ДПС.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното провалено заседание на Народното събрание, което трябваше да приеме проект за решение по предложението за произвеждане на референдум за изборните правила, цитиран от БГНЕС.

Всички останали, които в дружен хор застъпват идеята за провеждане на референдум, не правят необходимото това да се случи, категоричен бе Местан. По думите му, ако останалите политически сили са искрени в идеята си да се проведе референдум, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното – да се осигури кворум за разглеждането на тази идея. "Подозирам ги във висока доза неискреност", подчерта той.

Лютви Местан призна, че е бил подготвил над 20 минути представяне на съображенията на партията си за дебата и съжали, че заседанието е било провалено. "Много важно да се чуе принципната позиция за референдумите и за това, че при тях имаме акт на известно прехвърляне на отговорност от партиите върху суверена, който се ситуира като единен политически субект и ако взетото решение е със задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията", обясни Местан.

Не искам референдумът да бъде заместител на политическата отговорност, а да бъде тържество на демокрацията, настоя той и обърна внимание на факта, че 31 народни представители от 36 в групата на ДПС са били заели своите места в пленарната зала днес. "Ако и другите политически сили бяха направили същото усилие, може би днес щеше да се приеме проект за решение", сподели Местан.

Лидерът на ДПС се постара да изясни своята позиция от изказване пред медиите по-рано днес, когато е заявил, че един от мотивите за въвеждане на задължително гласуваме му се струва циничен. "Не определих идеята за задължителен вот като цяло за цинична, а определих като циничен един от мотивите на застъпниците на въвеждането на задължително гласуване", подчерта той.

Този мотив е, че ние – политиците и избраните институции на България, сме щели да си осигурим висока представителност, посочи Местан и настоя, че "това е наистина цинично, защото ако има проблем с представителността на партиите и институциите, то вината за това е преди всичко наша – на тези партии и институции, за това, че не сме достатъчно адекватни, атрактивни и ако щете – модерни".

Прехвърлянето на тази вина с идеята да задължим хората да гласуват, за да осигурят на нас по-висока служебна представителност – това наистина е цинично, подчерта той и препоръча на авторите на идеята за задължителен вот да представят коректно и другите си мотиви. "Това е фалшива представителност, продукт на принудата върху свободната воля на българските граждани и като либерал не мога да приема това", добави той.

Лютви Местан даде да се разбере, че не бива в изборната система да се търси поредния месия - този път като идея, а не като персона. "Българското общество е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи – на месиите. Умората от месиите персони, сега сякаш се трансформира в търсенето отново на месии, но не персони, а спасителни идеи", обясни той.

Самата идея, че чрез реформа на избирателната система ние можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична, да не кажа илюзорна, коментира Местан и даде за пример, че само в Европейския съюз познаваме изключително качествени политически системи, които стъпват на различни избирателни системи.

Запитан дали приема ултиматума, че дневният ред на това Народно събрание трябва да се определи при президента, Местан отвърна, че очаква при президента всички да положат усилия за определяне на разумна дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори, но всичко останало е разместване на конституционно уредени правомощия на различните власти в България.

По отношение на вчерашната си среща с Пламен Орешарски и Михаил Миков в стаята на председателя на парламента, предизвикала доста спекулации, Местан отвърна, че тя е продължила няколко минути, за които тримата не сме обсъждали нищо съществено. "Съгласихме се, че са много важни консултациите при държавния глава и ако намерим воля да се обединим около разумна дата за провеждане на предсрочни избори, вероятно с тази воля ще бъде съобразен и акта на подаване на оставката", обясни Местан. /БГНЕС

Станете почитател на Класа