Борисов: Изпаднахме в цугцванг - всеки следващ ход е грешен

Надявам се, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши от правителството. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при завръщането си от САЩ тази неделя.

„Видовден дойде заради нашата глупост – на всичките, да се доверим отново на Местан, Станишев и Волен Сидеров – на новата тройна коалиция. Това, което чувам сега, е че прибират парите на националните компании. За понеделник искат да ги съберат. Това навремето го правеше Луканов", посочи Борисов.

През последните дни действително циркулират информации, че всички държавни дружества спешно трябва да изплатят дивидент. Според някои анализатори, това означава, че финансовото състояние на страната е изключително тежко.

„Да декапитализираш дружествата, да отидеш с нотариално пълномощно, да упълномощиш ЕК и да се откажеш, че ще подписваш договор, въобще да се откажеш да подписваш договор и да подпишеш договор със стотици милиони неустойки, което даде основание да се съди ЕК с „Газпром" – това са престъпления с много тежки поражения със стотици милиони загуби за България", категоричен бе експремиерът.

По думите му страната е изпаднала в своеобразен цугцванг – всеки следващ ход е грешен. „Сега в Щатите отговорни хора казват: „Орешарски ни лъжеше в очите". Той лъжеше целия народ", подчерта Борисов.

Консенсус няма. Консенсусът приключи с избирането на Сметната палата. Това каза Борисов във връзка с предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и позицията, която ще заеме ГЕРБ. „Пратих Цецка Цачева да им каже да подадат оставка и тогава да разговаряме. Те най- брутално си избраха шеф на Националния статестически институт, Сметна палата за 7 години – пълния одитор на държавата. В същото време прибират парите на държавните дружества, за да ги изхарчат и тях за времето, което им остава, подписват договори, които не са обезпечени. Имам опасението, че са излъгали американците така, както излъгаха руснаците и Брюксел и ги поставиха в положение да се съдят”, посочи Борисов.
Според него след заседанието на КСНС трябва да има оставка на всички членове на Сметната палата. „Оставка на всички членове, които са си избрали и тогава вече мога да говоря с тези две партии. „Атака” не ги броя, те влязоха, направиха им кворум и след това излязоха отвън и правеха шоупрограми. Няма добър сценарий, всеки сценарий за България оттук-нататък е лош. България вече е в непоправимо положение и тези хора трябва да отидат на съд. Вече съм наясно, че след като умишлено са лъгали и умишлено са го правили, трябва да бъдат съдени. За консенсус и дума не може да става. Консенсус можеше да има до понеделник”, добави той.
„Назначават си кадрите със седем години мандат. Те не работят, няма нито едно свършено нещо. Подписват договори, с които след това отиват мигновено на съд. „Газпром” и ЕК са на съд заради тези провалени политици, които са лъгали едновременно Москва, Брюксел и Вашингтон и лъжат народа”, каза Борисов.
На въпрос дали държавните дружества могат да фалират, председателят на ГЕРБ коментира: „Е, как няма да фалират. Като им вземат на летището 90% от парите, като им вземат парите 90% юни, какво ще правят ноември и декември? Това веднъж Орешарски го направи. Той е цар да съсипва държавата и може би заради това Волен Сидеров го иска още за премиер, за да досъсипят всичко, или вече е разбрал, че е подписал „Южен поток” и не е против Орешарски. Това са безотговорни хора”.

Станете почитател на Класа