Черноморец няма да става Свети Никола

Едва 785 души участваха в референдума, който се провежда днес в морския град Черноморец, община Созопол, за връщане на старото му име - Свети Никола. Това са 43,92% от имащите право на глас, което на практика означава, че гласуването е невалидно, независимо от резултата. 

В 19 часа беше сложен край на изборния ден, в който, за да бъде взет предвид мнението на хората, трябваше да участват над 1191 души. Така още едно допитване бе провалено поради високите изисквания на закона за прилагане на референдумите в България. 

Резултатът показва , че завишените изисквания за признаване на вота на гражданите за пореден път предизвиква обществена апатия към определен въпрос. Защото гласувалите са очевидно хора с гражданска позиция и те би трябвало ад имат право да решат проблема, независимо, че има още толкова, които не са се явили пред урните.

Инициативен комитет искаше градът да се казва Свети Никола, защото светецът е пряко свързан с историята на населеното място. В църквата има икона, която е особено ценна за местните хора. 

Преди 200 години тя е спасила моряци, чийто кораб е потънал. Преди години светинята е една от малкото оцелели вещи при опустошителен пожар в църквата. Храмът в морския град също се казва "Свети Никола", както и главната улица.

Станете почитател на Класа