Парламентът отхвърли ветото на Плевнелиев върху Закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР. При повторното приемане на закона "за" гласуваха 126 народни представители от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", против бяха 74 депутати от ГЕРБ.

Обсъжданията продължиха повече от 3 часа, като депутатите не успяха да решат кога държавата е била по-полицейска - сега или по времето на предишните управляващи.

Вкарването на тази точка в дневния ред предизвика гнева на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви още вчера война на управляващите, а днес каза, че няма да участва в консултациите за дата за предсрочните избори и приоритетните закони, които ще се гледат от този парламент.
Веднага след началото на днешната работа на парламента и след поредните заигравки на кворума, БСП реши да покаже, че не се е стреснала от заканата на Борисов за реваншизъм и война и предложи разглеждането на върнатия с вето нов Закон за МВР да бъде като първа точка днес.
Дори и след призива на депутата от ГЕРБ Веселин Вучков да не забравят политиците, че на КСНС са се разбрали за плавен преход, 118 народни представители поискаха днес да дебатират по промените в Закона за МВР.
Опозицията се опита да върне на удара и поиска като втора точка да се разглежда отменените вчера промени в Наказателния кодекс. Мнозинството в пленарна зала обаче не приеха това предложение дори и след прегласуване.
Депутатите поканиха в Народното събрание вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, за да стане свидетел на повторните дебати за промените в Закона за МВР.
Първият удар по време на дебатите бе поставен от социалиста Красимир Янков, който припомни, че по време на управлението на ГЕРБ в системата за сигурност е бил въведен тоталитарен подход. „Българското общество разбра сливането на МВР и политическата ви партия", се обърна към опозицията Янков.
Думите му предизвикаха виковете на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, който посочи, че той поне не е допуснал секторът да се управлява от Делян Пеевски.
„Вие го превърнахте в това Делян Пеевски да контролира сектора за сигурност", обвини още Цветанов.
„Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал", се включи в спора и депутатът от БСП Антон Кутев. Социалистът за пореден път поиска от ръководството на Народното събрание да излезе със становище дали човек, който има произнесена ефективна присъда, може да бъде народен представител.

Станете почитател на Класа