АБВ поиска оставката на Велизар Шаламанов

АБВ, партията на Георги Първанов, поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов заради документ, който обявява, че Русия води информационна война срещу България.

АБВ остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. В първоначалния вариант на този документ се обявяваше: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични
ценности, дух и воля“.

Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, се казва в позиция на АБВ.

По-късно документът беше редактиран и бе записано, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.“.

„Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля“, заявяват от АБВ.

Според тях стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика.

АБВ смята, че „България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия“.

Партията на Първанов настоява Министерският съвет коренно да преработи документа преди неговото приемане и иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Настояваме президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ, изготвен от назначения от него служебен министър. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов“, посочват от АБВ

Станете почитател на Класа