Радан Кънев: Няма да подкрепя правителство, в което Борисов е премиер

Аз съм в обещание пред българските граждани, че няма да подкрепя правителство, в което Борисов е премиер. Борисов каза, че ако няма 120 депутати, няма да вземе мандат, няма да стане премиер, после станаха 115, после паднаха до 100, после се върнаха до 110... и Борисов винаги е в обещание пред гражданите, че няма да взема мандата при днешния си резултат.

Кризата на доверие в политиката се дължи на непрекъснати лъжи към избирателите. Кризата е в недоверието. Така Радан Кънев от Реформаторския блок коментира пред "Нова телевизия" дали ще приеме разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, ако му бъде предложен поносим персонален състав на правителството.

"Ние увеличихме резултата си двойно спрямо европейските избори на база на единствената ясна на тези избори предизборна платформа. Тази платформа спечели избори, и то много убедително, за Реформаторския блок", коментира още Кънев.

"Слагаме каруцата далеч пред коня. На база това разпределение на мандатите е твърде вероятно кандидатът на ГЕРБ да не се казва Борисов", подчерта Кънев. По думите му партията победител, както и по-малките партии са чули гласа на гражданите – дълбоко недоверие към партиите.

По думите му изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат с всички необходими компромиси и политически отговорни лица, които да изнесат тази програма до 2016 г., което няма да е лека задача. "Нашето предложение за кратък мандат на следващото правителство бе посрещнато добре от българските избиратели. Те изкараха парламент, който със сигурност не може да изкара мандат от четири години", коментира още Радан Кънев.

Той отказа да назове името на успешен политик, който ГЕРБ да посочи като следващия премиер на България. "ГЕРБ е пълен с успешни политици и на национално, и на местно ниво."

Станете почитател на Класа