Димитър Ганев: Борисов ще е премиер със стабилна парламентарна подкрепа

Г-н Ганев, при разцеплението, което се очертава в Рeформаторския блок, какви са вариантите за кабинет и стабилно мнозинство, които Бойко Борисов може да предложи?

Най-вероятно кабинетът, който ще бъде предложен, ще бъде кабинет на малцинството като в него може да има министри от други политически формации освен от ГЕРБ, в това число на Патриотичния фронт и на част от Реформаторския блок. Под част от РБ разбирам този лагер, който е около СДС и ДБГ и който не поставя условия Бойко Борисов да не е премиер. Може да се очаква и парламентарна подкрепа от АБВ на Първанов, не трябва да се изключва и парламентарна подкрепа на ДПС. Дебело трябва да подчертая, че за ГЕРБ е жизнено важно да си осигури подкрепа от над 121 депутата в рамките на парламента, които да не зависят от ДПС. Т. е ако Борисов успее да осигури такава подкрепа, ДПС и да подкрепи и да не подкрепи това няма да има значение, защото този кабинет ще се държи. Ако обаче ГЕРБ не успее да осигури такава подкрепа и разчита на ДПС това ще нанесе много тежък удар върху имиджа на ГЕРБ. Ще започнат непрекъснати обвинения, че Борисов е влязъл в коалиция с ДПС.

Чисто математически как би изглеждала тази подкрепа при положение, че РБ не е единен?

Даваме следният сценарий – ГЕРБ има 84 депутата, половината от РБ биха могли да подкрепят правителството, т. е около 10 човека – СДС и ДБГ, ПФ – 19, АБВ с техните 11 и минава над необходимата цифра от 121 народни представители. Не изключвам и парламентарна подкрепа от страна на ББЦ, защото виждам, че такива сигнали от ББЦ се подават. Не изключвам и варианта при който ДПС без да има представители в изпълнителната власт да подкрепи едно такова правителство. Това означава, че парламентарната подкрепа за едно подобно правителство може да бъде много по-голяма от очакваната.

Да разбираме ли, че Бойко Борисов ще е следващия премиер?

Да, Бойко Борисов ще е следващия министър-председател. Не виждам друг вариант, защото на ГЕРБ, която е първа политическа сила, това е основно условие и не се поставя под съмнение кой да е министър-председател. И след като няма вариант за компромис, ще успеят да получат парламентарна подкрепа за такъв кабинет.

  • А дали ще трябва да се дава министерско кресло на АБВ или  и без участие във властта те биха подкрепили този кабинет?
  • В началото АБВ биха подкрепили такъв кабинет и то не за друго, а за да не се стига до нов предсрочен парламентарен вот. Този вариант вече почти напълно го изключвам по две причини. Нито една от политическите сили в НС няма интерес от предсрочни парламентарни избори. И второто нещо, което е също не малко важно е, че при един нов предсрочен вот се удължава политическата криза и едни много важни решения да не могат да намерят своя отговор. Като казуса КТБ например, нерешаването на който може да доведе до много неприятни сценарий за държавата.
  • Реални ли са прогнозите за нови избори през февруари-март догодина?
  • Изключвам ги. Ще се състави правителство в следващия един месец със сериозна парламентарна подкрепа, но дали този парламент ще издържи до края на мандата си, аз съм песимист. Но няма да се насрочват парламентарни избори в следващите един-два месеца.

Станете почитател на Класа