Омбудсманът очаква нови протести

България има нужда от много сериозни реформи, затова е необходимо правителството да бъде сформирано не за кратко време, а поне за две години.

Такава позиция изрази омбудсманът Константин Пенчев пред БНТ. Според него правителството трябва да има хоризонт или до местните избори догодина, или до президентските. Ако се мисли за правителство за половин година, това ще е фатално за държавата, смята той. Реформите се отнасят не само до актуализация на бюджета, да не забравят за реформа в здравеопазването, образованието, съдебната система, енергетиката също трябва да се реформира, заяви Пенчев.

Според него обаче проблемите в държавата се задълбочават все повече, което прави българина все по-апатичен. Работа на всяка една институция е малко по малко да върнем доверието на хората, каза омбудсманът и подчерта, че това зависи от хората , които работят в съответната институция.

Пенчев заяви, че не вижда с нищо да се е подобрило положение по отношение на ЕРП-тата в сравнение с 2012 г., заради което не изключи нови протести тази зима, които ще са "заради глупостта на институциите". ДКЕВР трябва да се избира от НС, за да бъде независима. В същото време поскъпването на електроенергията, според него, трябва да бъде съпътствано със социална подкрепа, за хората, които не могат да си плащат тока.

Омбудсманът коментира и ситуацията около Корпоративна търговска банка. "КТБ колкото повече стои заключена, толкова по зле. БНБ трябва да има адекватни действия. Мантрата на БНБ беше да затвори две банки, за да може да преброи задълженията И понеже това броене е много сложно и трудно – това броене да продължи до ноември. Това им бяха обясненията. Сега изведнъж излиза, че се продават активи и какво ли не. Затова питам, чакайте, господа банкери, вие банката спасявате ли, или искате да я фалирате. Ако я спасявате, да бяхте казали, - започваме да спасяваме банката и ще го направим по този и този начин", каза Пенчев.

Тези, които имат гарантирани влогове, няма как да си загубят парите. Но тези, които са над гарантирания размер, очевидно няма да ги получат парите, заяви омбудсманът.

Станете почитател на Класа