Атака и АБВ - примери за случаи като Бат Сали и Четин Казак

Дупница, Кюстендил, Габрово, Ямбол и София – в тези пет български града днес ще има протест срещу избора на Александър Методиев (Бат Сали) и на Четин Казак за депутати от Кюстендилски и Габровски регион съответно.

В Кюстендил нещата изглеждат по-мащабни – към протеста се присъединява и местния рокерски клуб, а идеята е да се блокира пътя към македонската граница – за Гюешево, по обяд, в 12:00 часа. Ще бъде блокиран и E79 за минути в 11:15 часа. В Габрово, засега, на площада има точно трима протестиращи, показа камерата на Нова телевизия. Искаме промяна на Конституцията, на Изборния кодекс, защото не може да правим едно и също, а да очакваме различни резултати, казаха хората. В Кюстендил пък подозират, че ДПС искат да използват региона, за да се достигне до „други мюсюлмански региони" зад граница.

Протестът в Габрово е от 18:00 часа, на площад „Възраждане". Във Facebook вече е пусната петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия.

Влизането на Методиев и Казак в сегашния парламент с малко гласове и уж неизбираеми места от съответни региони въобще не е прецедент – също с малко гласове в парламента влизат Димитър Димов от „Атака", Иван Иванов от АБВ във Видин, Кирил Цочев, също от АБВ в Ловеч, Николай Александров от „Атака" в Търговище.

Мисля, че има едно недоразумение – така журналистът Георги Коритаров обобщи ситуацията с настроенията срещу ДПС. От ЦИК вече обявиха, че изборите са честни – ако някой е против това, може да го оспорва пред съда. От друга страна обаче, след като има закон, партиите да променят Изборния кодекс, добави той. В Конституцията е казано – депутатът не представлява само регионът, от който е избран, а представлява цялата нация, подчерта Коритаров. Защо не беше направен МИР за чужбина, попита той.

Създава се обаче впечатление, че протестът е само срещу ДПС – намери се емоционален повод, който събира под общ знаменател няколко формации, които да компенсират невъзможността на Реформаторския блок да влезе в управленска коалиция. Ако Реформаторите не могат да постигнат съгласие с ГЕРБ, то само антитурската и национал-популизма ще станат вариант да се сформира правителство, смята Коритаров.

Трудно е въобще в България да говорим за „генетична чистота" – кой е чист българин, кой е чист циганин, кой е чист турчин. В този смисъл обаче имат основание тези, които атакуват ДПС като една криминална организация, подчерта политологът Антон Тодоров. Нека дадем и пример – през 2007 година, в Ямбол, сегашният депутат от ДПС Илия Илиев беше на седмо място в листата на ГЕРБ за местните избори, а Ангел Джамбазки беше 11-ти. Беше ли тогава това приемливо за ВМРО, след като въпросният Илиев трябваше да бяга от провинцията заради обещания към цигански фамилии и да идва в София, попита Тодоров. От ВМРО по-скъпо платена политическа жена няма – от 2007 година те се търкалят заедно с ДПС, категоричен е политологът.

В организацията на тези протести стоят и кметове – например в Кюстендил. Кметовете са обвързани с политически партии, а това сглобява зад фасадата на протеста друг тип мнозинство. В програмата на Реформаторския блок, по отношение на съдебната система, са вкарани неща, които са юридически неизпълними. Така че на тази база никой юрист в ГЕРБ не би се съгласил – но на база патриотизъм е по-лесно, посочи Коритаров.

В България се лъже в индустриални количества - защо Лютви Местан, като кандидат на СДС за депутат под името Владимир Зидаров, пише в тогавашното си заявление, че не е сътрудничил на службите? Вие вярвате ли, че агент Павел не е бил сътрудник на ДС? А Меглена Кунева-Пръмова защо лъже, че не е била член на Комитета за защита на правата на човека преди 1989 година, създаден от Политбюро? Тя каза пред Люба Кулезич, че познава само журналиста Велко Вълканов, който е член на въпросния орган. Но Вълканов посочва друго: "За първи път се срещнах с Меглена Кунева през 1988 г., когато бяхме избрани за членове на Комитета по правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП. . . Спомням си, че Кунева тогава бе определена като „наше момиче" - знаеше се, че е снаха на изтъкнатия партиен ръководител Иван Пръмов". Това им е проблемът на нашите политици - лъгали са и как да очакваме, че няма пак да лъжат, завърши Тодоров.

Станете почитател на Класа