ГЕРБ и БСП се разбраха само по четири приоритета

След повече от 4 часа разговори приключи срещата между ГЕРБ и БСП в Народното събрание. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова преговаряха от името на ГЕРБ с Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев от БСП.
Фокусирахме се върху няколко основни приоритета. По четири от тях имаме съвпадения на възгледите си. Евроатлантическата ориентация на България и спазване ангажиментите, поети в международните договори; подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството; влизането в Европейския банков съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз; възстановяване доверието на ЕК към България, съобщи след края на срещата Менда Стоянова от ГЕРБ.
Тя добави, че по осем приоритета не са постигнати съвпадения, а по два от тях има принципно съгласие, но сериозно различие по начина, по който да се осъществят. Това са КТБ и инфраструктурните обекти. БСП подкрепя изграждането на инфраструктурните обекти, но имаме различия кои да са приоритетните.
Що се отнася до КТБ - БСП настоява бъдещото правителство незабавно да реши въпроса с банката. Ние също сме извели като приоритет максимално бързо възстановяване на средствата на вложителите, но смятаме, че трябва да имаме много вярно решение за КТБ. А то може да бъде взето на базата сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ незабавно да назначи международен признат консултант, който да предложи начини, по който банката да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, посочи Стоянова.
Останалите приоритети, по които двете партии не са се разбрали, касаят преди всичко финансовата и данъчната политика. Има различия и по сектор „енергетика", сектор „сигурност", как да се осигури икономическия растеж.
Имаме различия и по начина, по който трябва да се осъществи реформата в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа - тя трябва да се продължи, каза още Стоянова.

Станете почитател на Класа