Президентът свиква парламента на 27 октомври

Президентът предложи датата 27 октомври за свикване на парламента. Това стана след консултации с политическите партии, които изпращат депутати в новото НС .Срещата не бе свързана с предвидените в чл. 99 на Конституцията консултации, уточниха от прессекретариата на държавния глава. Темата на разговора беше предстоящото свикване на 43-тото Народно събрание и първото му тържествено заседание. По Конституция то се свиква от президента най-късно един месец след избирането на парламент.

 

„Според нас парламентът трябва да започне веднага. Нито една от партиите не подкрепи предложението ми за допускане на медиите по време на събранието, с което аз останах с впечатление, че те са за задкулисие и непрозрачност. Не знам дали ще ходя на консултациите с ГЕРБ, защото аз не знам какво те искат да вкарат. Там имаме същото условие - да бъдат допуснати медиите“, заяви Сидеров. Той уточни, че те не виждат причини за затвореност и непрозрачност. „Аргументът на президента за недопускането на камери беше да се осигури баланс и спокойствие. Тоест това означава, че медиите не осигуряват баланс и спокойствие. Убеден съм, че на пресконференцията след форума няма да бъдат позволени въпроси или ще са сведени до минимум“, допълни Сидеров.
„Ние сме за колкото се може по-скорошно свикване на парламента. Това са 22 дни от деня на изборите. Защо е това протакане, след като всички твърдят, че положението е тежко? От ГЕРБ казаха, че са съгласни с това, което каже президентът. Това ме кара да мисля, че има нещо нездраво в това отлагане“, каза още Волен Сидеров.

По никакъв начин не трябва да се работи в парламента по начина, по който се работеше досега – при празни зали, дълги командировки и изразходване на средства. Това заяви Красимир Каракачанов, съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт”, пред журналисти на влизане в президентството преди консултациите с държавния глава Росен Плевнелиев „Ролята на „Патриотичния фронт” в новия парламент ще бъде конструктивна. На тази среща с президента очакваме да разберем кога ще започне да работи новото Народно събрание” посочи Каракачанов.
„На мен ми омръзна 25 години ДПС да натяква за „възродителния процес”, да ни изкарват едва ли не всички виновни и да продължаваме да търпим техните безобразия”, допълни той.
На въпрос каква ще бъде цената да подкрепят Бойко Борисов, Каракачанов отговори, че това не е цената на Патриотичния фронт – това е цена на обществото. „Изпратили сме 10 точки, които се отнасят за проблемите на обществото и са натрупвани десетилетия наред. След като започнем разговорите, ще видим всеки кой колко иска да подкрепя. До колкото разбрахме, ГЕРБ имат свои 18 точки, които ние не сме видели. Първо, трябва да седнем на разговори – нашите условия са ясни. Това са болни проблеми на нацията и те трябва да бъдат решавани”, коментира Каракачанов.

Да се свика бързо Народно събрание. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков на влизане в президентството преди консултациите с държавния глава Росен Плевнелиев, . В рамките на законовите правомощия има един месец. Има спешни неща, които трябва да се случат. Тези разговори, които продължават, трябва да приключат и да се върви към свикване на Народното събрание”, каза Миков.
На въпрос дали е възможно БСП да преразгледа позицията си и да подкрепят ПП ГЕРБ в името на баланса ляво-дясно, Михов заяви: „Все повече е ясно, че това е невъзможно, да се структурира дясно мнозинство и да се върви нататък”.

Станете почитател на Класа