Зеленогорски: Важно е при съставянето на кабинет да няма игрички на дребно

"Различията между хората, които ще съставят новия кабинет са много големи и е очевидно, че коалиции няма да се правят на принципна основа. Въпросът е обаче кои неща и точки ще успеят да ги обединят." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Любен Дилов-син, избран за депутат от коалиция „България без цензура".

Според него новата управленска коалиция ще се състави на базата на възможните компромиси и отстъпки на различните партии, и възможността им да направят компромис с някои свои виждания.

Любен Дилов-син отбеляза, че преговорите между парламентарно представените партии от последната седмица и половина са един положителен знак.

"За мен не е толкова важно какво се случва сега по време на преговорите за коалиция и съставяне на ново правителство, а какво е състоянието на публичните финанси на държавата, което с последните информации за голямата дупка в КТБ е доста тревожно." Това каза от своя страна Найден Зеленогорски, избран за депутат от Реформаторския блок.

"Естествено отговорността за съставянето на кабинет е на партията спечелила изборите и тяхно е правото да потърсят с кои партии ще могат да образуват коалиция. Желанието на нас от Реформаторския блок е по възможност новото правителство да е дясноцентристко", добави Зеленогорски.

"За нас от блока е важно при съставянето на нов кабинет да няма някакви игрички на дребно, а партиите да се обединят около важните за държавата приоритети", допълни той.

По отношение на „преселението" на някои политици в различни партии през годините Зеленогорски коментира, че той е напуснал СДС, когато Синята коалиция се е разбила в 41-то Народно събрание.

"Ако това не беше станало сигурно все още щях да членувам в СДС, но е хубаво, че сега отново сме заедно с колегите в Реформаторския блок. В политиката се работи с реалностите, които са на терена и политиците трябва да се съобразяват с настоящата ситуация. Факт е, че в момента имаме осем партии в новия парламент и ще трябва да се направят различни компромиси от всички тях, за да може държавата да се справи с предстоящите тежки изпитания", коментира той.

Станете почитател на Класа