Бойко Борисов: Развръзката е днес!

Развръзката за кабинет е днес. Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Стандарт" снощи. "Очаквам днес да има решение, но не искам да говоря в аванс, нека чуем и другите лидери", допълва той. По покана на Бойко Борисов председателите на партии в парламента се събират в зала "Запад" тази сутрин в 10 часа, за да вземат най-чаканото решение: в какъв формат ще е новото правителство и за колко време ще управлява то. Ден по-късно Борисов ще запознае с позициите им и президента на ЕНП Джоузеф Дол, който идва на посещение в София.След двуседмични безплодни консултации, днешната среща би трябвало да бъде последната, на която да бъде постигнат резултат за подкрепа на правителство с мандатоносител ГЕРБ. В първия ден на новия парламент Бойко Борисов отправи две ключови послания - към Реформаторите, че ако получи тяхната подкрепа, ще изпълни условието им да не е премиер. И второ - да не се кандидатира за президент, само ако бъде договорено правителство с пълен четиригодишен мандат и уточнението, че президентските избори не влизат в плановете на Борисов.

От ГЕРБ продължават да настояват в бъдещото правителство да участват политическите лидери. Борисов е готов да оглави правителство с Реформаторите и програмна подкрепа от Патриотичния фронт, както и с партии, с които ГЕРБ има повече допирни точки, отколкото различия. Засега това са само АБВ, Реформаторите и Партиотите. ДПС са за подкрепа на политики, но не са желани от ГЕРБ. БСП също остават в опозиция, но с отворена врата за разговори по важните теми. ГЕРБ не пожелаха да говорят с "България без цензура", "Атака" пък изобщо не се появиха на разговорите.

Сред предложените от Борисов други варианти са кабинет с краткосрочен мандат и избори през 2015 г. две в едно с местния вот. Втората опция, лансирана от Борисов, е правителство с двугодишен период и гласуване отново две в едно, но този път съвпадащ с президентските избори.

Станете почитател на Класа