Вземат отпечатъци от 3 пръста на всеки депутат

По 3 пръстови отпечатъка ще даде всеки депутат, за да бъде регистриран в системата за електронно гласуване на парламента. Ще се заснемат биометричните данни на два от пръстите на дясната ръка, и на един - от лявата.

Това става ясно от специален наръчник, подготвен от администрацията на Народното събрание, който всички депутати получиха при старта му в понеделник.

Как народните представители да използват машинката за гласуване и къде да поставят пръстите на ръката си, са част от полезните съвети, описани в ръководството за експлоатация на пулта. В него детайлно се обяснява какво представлява машинката.

Наръчникът се пуска за първи път, защото в това НС половината депутати са новобранци, пише "24 часа".

В няколко стъпки им се обяснява как точно се регистрира депутатът и как дава вота си. В инструкцията се посочва, че ако системата не приеме първия пръст, поставен в сензора за биометрични данни, може да се опита и с останалите два.

Обяснява се също, че макар картата на народните представители да е безконтактна, е желателно те да я поставят в пулта преди регистрация, за да е сигурно отчитането ѝ.

Станете почитател на Класа