Борислав Михайлов: БНБ постави капан на политиците

Време е гражданите да се защитим от държавата. Категорично, БНБ успя да проспи четири месеца.

Управителят на Българската народна банка Иван Искров не успя да отговори на поставените въпроси във Временната бюджетна комисия, защото няма как да отговори. Всички сме свидетели на неговите действия през последните месеци или ако трябва да сме по-точни - на бездействията. Но въпросът не е само до г-н Искров, който заедно с целия Управителен съвет на БНБ трябва да си подадат оставките. Явно те нямат това намерение или поне от отговора на управителя не стана много ясно заради неговия витиеват език.

Важно е какво ще се направи от тук нататък, за да се разреши проблемът с Корпоративна търговска банка /КТБ/. БНБ постави един капан на политиците и сега тези, които ще управляват от тук насетне, предполагам ГЕРБ в някаква коалиция, със сигурност ще имат много сериозен проблем. Ако КТБ фалира, последиците за държавата ще са огромни. Според нашия анализ държавата ще загуби над 10-13 милиарда лева извън доверието, което вече е сринато.

Ако се възстанови банката и заработи, което също е много сложно, защото това може да се случи само чрез одържавяване и впоследствие се продаде на частен инвеститор, ще е необходим заем от над 1 милиард лева. Всички ние, гражданите на България, сме ощетени. Вероятността тези пари да бъдат върнати след оздравяването на банката е доста голяма, ако специализираните органи си свършат работата. Тогава ще имаме реалния шанс да си възстановим парите и съответно държавата ще спечели от това. Другият случай, очаква ни една много опасна зима.

Чл. 44 от Закона за БНБ категорично забранява на УС и на управителя да искат консултации с Министерство на финансите и Министерски съвет. Същевременно в същия член е записано, че и МС и МФ забранява да дават консултации на БНБ. През цялото това време в нарушение на този член и закона УС и г-н Искров непрекъснато повтаряха, че политиците трябва да решат този въпрос. Кои са тези политици? Тук въобще говорим за институции. Няма политици, има Министерство на финансите, има БНБ.

Всичко е сбъркано в нашата държава. Защото, ако политиците трябва всичко да решават, тогава за какво ни е БНБ, за какво ни е Министерство на финансите, за какво са ни всичките тези закони? Законите за БНБ даваха права на БНБ да си свърши работата. Те бяха добри закони. Проблемът е, че мениджмънтът на БНБ не е добър.

Станете почитател на Класа