Борисов си поправя грешката от 2009 и от 2012 година като прави коалиция, смята Първанов

Борисов сгреши през 2009 година, когато не направи коалиция и заложи на правителство на малцинството.Тогава вариантите бяха много по-отворени, отколкото 2012 година или колкото сега. Сега отношенията са много по-натоварени.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Георги Първанов от АБВ, президент на Република България в периода 2002 - 2012 г. Той посочи, че в много страни управлението е коалиционно между социалното и либералното или консервативното.

По-добре тази комбинация, отколкото нови избори, каза Първанов по отношение на разнообразието в кабинета и в парламента.

В първите консултации ние бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед позиции. Но преговорите показаха, че ГЕРБ има готовност да компромис, коментира Георги Първанов и посочи, че има около 40 предложения на АБВ, които са приети, в сферата на енергетиката, данъчната и социалната политика.

Според Първанов Борисов сега показва една друга политическа култура - на диалога, на търсенето на взаимодействие. Но въпреки това той смята, че сред имената в новия кабинет има такива, които биха били по-добри премиери от него. Един от тях ще бъде вицепремиер, посочи Първанов, визирайки бившия външен министър и евродепутат Ивайло Калфин, който влиза в състава на кабинета „Борисов" като вицепремиер и социален министър.

По отношение на критиките към част от имената в правителството Георги Първанов каза, че си дава сметка, че има много емоция и в много от случаите въпросът се свежда до това кого харесваме и кого обичаме, но той призова към разум и прагматизъм. Конкретно за Владислав Горанов, който ще поеме финансите в новия Министерски съвет, но чието име се свърза и с това на Делян Пеевски, Първанов заяви, че Владислав Горанов е много добър специалист и би бил добър министър. Другото, допълни той - ще следим внимателно.

По думите на Първанов, той сигурно е единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски.

Станете почитател на Класа