Освободиха ключов за еврофондовете финансов одитор

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" Добринка Михайлова е напуснала поста си преди две седмици, съобщиха за БГНЕС източници от Министерството на финансите.

Михайлова бе начело на ключовата за европейските фондове държавна структура от август 2009 година. Формално напускането на Михайлова е свързано с изтичането на мандата й. Въпреки че финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов е предложил на Добринка Михайлова да остане на поста до избора на титуляр, на високопоставения чиновник й е било дадено да разбере, че се очаква след конкурс поста да се заеме от близък до новия вицепремиер по европейските фондове и до финансовия министър Владислав Горанов кадър.

За временно изпълняващ длъжността на ръководител на ИА ОСЕС е назначена Людмила Рангелова, която в последните пет години е била част от екипа на напусналата Михайлова.

Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС" е независим орган, чието основно правомощие е да следи за управлението и контрола на европейските фондове. Със сигурност органите на Европейската комисия няма да погледнат с добро око на изненадващо напускане на Добринка Михайлова. Източници от Министерството на финансите коментираха, че сред причините за отказа на новите управляващи да продължат да работят с водещия национален одитор е информацията, която високопоставения експерт има за допуснатите от министрите в първото правителство на Борисов грешки при управление на европейските фондове, както и за нарушенията на кметове на ГЕРБ. Добринка Михайлова е била напълно наясно и с нередностите, заради които ЕК замрази преди година Оперативната програма "Околна среда" и преди шест месеца две от осите на Оперативна програма "Регионално развитие".

В 13.00 часа днес в Гранитна зала на МС се очаква вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министърът на екологията Ивелина Василева да представят писмо от ЕК, с което плащанията по ОПОС се възстановяват. Така към бюджета ще бъдат преведени около 700 млн.лв. Размразяването на програмата за околна среда стана възможно след като служебното правителство се съгласи да отпише 9,5% от парите под формата на "плоска финансова корекция". Причина за замразяването на ОПОС преди една година бяха установените системни грешки при провеждането на обществени поръчки и контрола на програмата в периода 2010-2013 г. Независимо от възобновяването на плащанията, очакванията са към 31 декември 2014 г. България да загуби над половин милиард лева от европейските фондове. Вицепремиерът Томислав Дончев вече призна за предстоящите загуби, но все още отказва да назове размера им.

Станете почитател на Класа