Делян Добрев: Да не се правим на щрауси за шистовия газ

"Да не се правим на щрауси за шистовия газ". Това заявява в интервю за вестник "Преса" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Според него България била останала единствената държава в света, която си е наложила мораториум върху проучването за шистов газ. Добрев смята, че единствената алтернатива на руския газ е разработването на собствени находища.

"За нас винаги "Южният газов коридор е бил приоритет. От момента, в който се заговори за него. За разлика от "Южен поток" той ще доставя газ от друг източник – от Каспийския регион. В този смисъл за нас е много по-важен, защото ще ни даде алтернатива и ще осигури конкуренция на газовия пазар", заявява Добрев.

Той определя като "пълни глупости" приказките, че ще внасяме руски газ от Турция или Гърция. "Освен че няма капка икономическа логика, в договора за доставка имаме записана входна точка и тя е на границата с Румъния. Към 2020 ние наистина ще внасяме газ през интерконектора с Гърция", отбелязва Добрев.

Той посочва, че с Русия имаме договор за доставка на газ за 10 години, който стартира в началото на миналата година. В този договор има клауза за неговото подновяване за още 10 години, ако българската страна пожелае, добавя депутатът от ГЕРБ.

Добрев обяснява, че имаме и транзитен договор до 2030, който е с клауза транзитирай или плащай. Според него Русия трябва да ни плаща 90% транзитна такса от капацитета на тръбата, дори и през нея да не тече "синьо гориво", уточнява той.

Станете почитател на Класа