Министърски Лукавства

Г-н Лукарски отново изказа подкрепа за ТТИП. Пореден български икономически министър се вживя в ролята на ПР на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции след посещение в САЩ.

И пак в името на малкия и среден бизнес, който впрочем изобщо няма идея какво се готви. Няма как да е другояче, след като българската държава все още не е изготвила анализ на ефектите от въпросното споразумение. Как то ще се отрази на отделните икономически сектори? На социалната, екологичната, правната сфера?

Единствено американският посланик посочи изчисления от анализ на БАН: ТТИП ще доведе до 7,7% икономически ръст у нас. Този мистичен доклад не може да бъде открит никъде. Членове на БАН твърдят, че такъв няма. Това обаче не пречи на рекламния ТТИП поход.

За разлика от нашето правителство, което не отговаря на зададени му въпроси, в Европа се правят и алтернативни доклади. Според един от тях, в резултат на споразумението работните места ще намалеят с 600 000, работните заплати ще бъдат редуцирани, националните бюджети ще отънеят. Очакваме точните прогнози на нашите управляващи, преди финалното "Ура! Да живее свободната търговия!".

А корупционният натиск, който плаши инвеститорите, според Лукарски, се съдържа в една от клаузите на ТТИП – за защита на инвеститорите. Тя дава възможност държавата да бъде съдена за решения, които взема. Кому е нужен търговски диктат, след като живеем в правова държава – част от правов Европейски съюз? Пък и нали сега Реформаторският блок ще реформира съдебната система. Защо искат да я компрометират изначално с наднационални, неконтролируеми арбитражи, които заседават на тъмно и прескачат националното законодателство?

Време е нашите министри да разберат, че не са рекламни корпоративни агенти, а наши служители. Или ще си вършат работата, или ще бъдат уволнени. Дисциплинарно.

Станете почитател на Класа