Бразилия, Холандия и Индонезия в дипломатически скандал

Холандия отзова своя посланик от Индонезия заради инцидента с екзекуцията на шестима чужденци, единият от които неин поданик. Това съобщава The Daily Mail. По-рано същото направи и Бразилия.
„С цялото си сърце съчувствам на семействата на загиналите, за които тази екзекуция бе краят на много години на несправедливост. Холандците продължават да се обявяват против смъртната присъда", каза холандският външен министър Берт Кундерс. Външният министър подчерта, че холандските крал и премиер са направили всичко възможно за предотвратяването на екзекуцията. Отбелязва се, че холандецът е бил осъден на смърт за производство на наркотични вещества, докато останалите петима чужденци са получили най-суровото наказание за контрабанда.

По-рано Бразилия отзова своя посланик от Индонезия, след като местните власти изпълниха смъртната присъда на чужденци, осъдени за производство и разпространение на наркотици. Официално посланикът е отзован за „консултации".

В изявление на президента на Бразилия Дилма Русеф се отбелязва, че изпълняването на смъртната присъда „силно е повлияло на отношенията между двете страни". „Президентът много съжалява, че нейната последна молба, и многото други, направени през последните години, не са намерили отклик от страна на властите в Индонезия", се казва в изявлението на президентството.

53-годишният гражданин на Бразилия Марку Арчир бе осъден на смърт в Индонезия за контрабанда на наркотици през 2004 година. В нощта на 16 срещу 17 януари смъртната присъда бе изпълнена. Екзекуцията е първата под управлението на президента Джоко Уидодо. Тя бе изпълнена с команда за разстрелване. Екзекутирани бяха бразилец, холандец, виетнамец, гражданин на Малави и нигериец.

Станете почитател на Класа