Разпра в ефир заради кого убийците се чувстват безнаказани

Убийствата в последните дни са показателни за състоянието на сектор „Сигурност". Това смятат бившият директор на СДВР Валери Йорданов и депутатът от БСП Красимир Янков. Двамата, обаче, са на коренно различни мнения симптоми за какъв проблем са тези престъпления и дори стигнаха до остри пререкания в ефира на Нова телевизия.
Според Йорданов, такива убийства зачестяват „при смяна на правителства и в псевдореформи в сектор „Сигурност". Такива псевдореформи той смята, че са извършени по време на правителството „Орешарски", когато, по думите му от системата са били изгонени 1500 души подготвени кадри.

„Системата на МВР е блокирана от некомпетентност", заяви Симеонов. За пример той даде изваждането на ГДБОП от МВР и попита „кое нормално правителство" би направило подобно нещо.

Красимир Янков, който е и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента, не е съгласен с твърденията за некомпетентност в системата. „Последните убийства са показни", смята той. „По-скоро трябва да ги приемаме като противопоказни по отношение на управлението в момента. Активизира се този контингент, който знае, че по времето на управление на ГЕРБ няма да бъдат разкрити тези убийства", заяви социалистът.

Според него, това е остър сигнал за недоверие към системата за сигурност. „Криминалният контингент чувства свобода и чувство за ненаказаност", допълни той.

Янков смята, че не бива да се внушава некомпетентност на ръководството. Йорданов, обаче, остро му опонира: „Полицаите на границата ги извадихте от селата и ги хвърлихте на границата в калта". „Къса му се връзката", отговори невъзмутимо Янков. „Вие въобще не знаете за какво става въпрос. Виждали ли сте престъпници някога, за да коментирате тия неща?", продължи настъпателно Йорданов.

„Не ви оставиха един ден без работа, за да разберете какво е на много български граждани", отвърна Янков по адрес на Йорданов, който в момента е кмет на район „Витоша", назначен от Столичния общински съвет.

„Да, както 1500 служители. Знаете ли как ги изгониха? Накараха ги да а си оставят пистолета и: „Марш, вън!", разгневи се бившият началник на столичната полиция. „Изхвърлихте ги на улицата като мръсни котета", добави той.

„Вие се чувствате лично засегнат, това е нормално", каза Красимир Янков. Според него, много се бърза с промените в Закона за МВР.

„Мисля, че се закъснява даже, като виждаме и международната обстановка какво представлява за тези заплахи", контрира Йорданов. Според него, обаче, ще трябва време „новите стари структури" отново да заработят.

Станете почитател на Класа