Външните министри на ЕС ще обсъждат отношения с Русия

Отношенията с Русия ще бъдат главната тема на първото за годината заседание на външните министри на ЕС, което ще се състои днес в Брюксел.

"Отношенията на Евросъюза с Русия ще бъдат главната тема на Съвета (на външните министри). Министрите ще започнат работа със стратегическа дискусия за Русия, съобщи прес службата на ЕС. Тази дискусия ще бъде подготовка към предстоящите обсъждания за отношенията между ЕС и Русия на срещата на върха на Евросоюза през март", гласи още съобщението.

В края на миналата седмица в Брюксел бе разпространен вътрешен документ за намеренията на ЕС да преразгледа отношенията си с Русия. Документът бе подготвен от върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини (на снимката). Според извадки от документа, цитирани от медиите, ЕС може да възобнови сътрудничеството с Русия, по-специално в търговията, срещу отстъпки по регулирането на кризата в Украйна.

Според Могерини трябва да се проучат възможностите за търговски отношения с Евроазиатския икономически съд (ЕАИС). Но всяка една подобна стъпка "трябва да бъде тясно свързана с пълната реализация на Минските споразумения", подчертава се в документа. Ръководителката на европейската дипломация се изказа и за "създаване на нови рамки в отношенията ЕС-Русия".

Станете почитател на Класа