Латвия подкрепя присъединяването ни към Шенген

Министърът на вътрешните работи на Латвия Рихардс Козловскис изрази подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство и заяви категорично, че ще работи усилено за постигане на консенсус в рамките на Съвета за разширяването на Шенген.
Подкрепата на министър Козловскис бе заявена в отговор на настояването на евродепутата Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ), засилените мерки за сигурност и проверки по европейските граници заради терористичната заплаха над Европа, да не се превърнат в нов критерий за присъединяването на България към Шенген. Българският евродепутат отбеляза, че терористичният акт в Париж и предотвратеният атентат в Брюксел доказват необходимостта от по-усилена борба срещу тероризма и завишен контрол по границите, особено с оглед европейските чуждестранни бойци.
Според Емил Радев темата за сигурността на границите е особено чувствителна за България, защото е обвързана с членството на страната в Шенген. "Многократно Европейската комисия и Европарламента са заявявали, че България отговаря на всички технически изисквания за членство, гарантира сигурността и опазването на европейските граници и е способна да посрещне новите предизвикателства", отбеляза той.
Министър Козловскис и министърът на правосъдието на Латвия Дзинтарс Расначс представиха приоритетите на Латвийското председателство в сферата на правосъдието и вътрешния ред по време на заседанието на ресорната комисия на Европейския парламент. През следващите шест месеца Латвия ще работи усилено по пакета за защита на личните данни, борбата с тероризма, защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, правата на обвиняемите по наказателни дела, новата стратегия за вътрешна сигурност на ЕС и нелегалната миграция.

Станете почитател на Класа