Китайци спорят ще се разпадне ли Комунистическата партия

Американски учен разпали дебат за възможния крах на Китайската комунистическа партия и предизвика болезнена реакция в самия Китай по време, когато в Пекин се събират на заседание депутатите в парламента.

Президентът Си Цзинпин е "изправен пред голяма криза, опитвайки се да консолидира властта си и да продължи кампанията срещу корупцията", заяви пред ДПА базираният в Пекин независим коментатор Чжан Лифан. "Ако той не успее, режимът няма да е в състояние да се справи с последиците", добави Чжан.

Чжан Мин - политолог от Народния университет в Пекин, не е съгласен с него и казва, че ръководството (на страната) ясно е изложило целите си на конгреса и ще бъде в състояние да ги постигне.

Така двамата отговориха на публикуваната в събота и предизвикала остри дебати статия на американския учен Дейвид Шамбау - професор по международни отношения в университета "Джордж Вашингтон".

"Силният лидер на Китай се надява, че енергичните мерки срещу недоволството и корупцията ще укрепят властта на партията.

Си е решен да избегне превръщането си в китайски Михаил Горбачов, довеждащ партията до крах", писа Шамбау в статията, озаглавена "Предстоящата китайска катастрофа".

"Но вместо да бъде антитеза на Горбачов, г-н Си може да се окаже изправен пред същия резултат. Неговият деспотизъм подлага на остър стрес системата и обществото на Китай, като ги докарва до ръба на разпада", отбелязва той.

Шамбау застъпва тезата, че агресивната антикорупционна кампания на Си сериозно е раздразнила ключови среди (от обществото), включително в едрия бизнес и военните, и че "не е изключена възможността Си да бъде свален в резултат на битка за власт или държавен преврат".

Той посочва още, че политически проблеми са блокирали извършването на належащи икономически реформи, което може допълнително да засили нестабилността.

Статията предизвика бърз отклик в държавния вестник "Глобал таймс" в понеделник. Шамбау бе обвинен в гадания за Китай с цел да привлече вниманието на западната публика. "Неговото песимистично мнение за Китай може лесно да се хареса на хора около него, но то е в противоречие със здравия разум", писа вестникът в редакционна статия.

"Чужди коментатори спекулират, че Китай има сериозен икономически проблем, който може де доведе до политически срив, но поне засега нашето общество не изпитва сътресения", смята Чън Дунлин, анализатор в правителствения Институт за съвременни китайски изследвания. "Обикновените хора може и да не одобряват ( ставащото), но все пак изпълняват задълженията си", каза той пред ДПА.

Си и други партийни лидери са сред трите хиляди делегати на Общокитайското събрание на народните представители, събрали се за 11-дневна сесия (на парламента) в Пекин. Тя ще приключи в неделя. По същото време редица правителствени институции обявиха по-строги правила за дейността си. Държавната индустриална и търговска камара в понеделник обеща да затегне правилата и да предложи нови правила за надзор на електронната търговия.

Държавните медии съобщиха във вторник, че парламентът подготвя първия в страната закон за печата, като се очаква да бъдат въведени нови правила върху вече и без това силно контролираните медии.

Новите мерки ще бъдат в унисон с изложената от Си нова политическа доктрина - "Четирите цялости". В нея той обeщава "цялостно да прилага строгост при управлението на партията".

Другите четири "цялости" са: цялостно "да се изгражда едно умерено проспериращо общество", "да се задълбочават реформите" и "страната да се управлява на основата на закона".

Лидерите (на Китай) преди Си също предлагаха подобни доктрини, от които да се ръководи правителствената политика и за да оставят своя отпечатък върху партийната идеология.

Китай от десетилетия е поел курс към икономически реформи, без да дава на гражданите си по-широки политически права. Този курс намира израз в концепцията на бившия лидер Дън Сяопин, сполучливо наречен от него "Капитализъм с китайска специфика".

Но експерти твърдят, че след като пое властта през 2012 г., Си отива по-далече от всеки от своите предшественици след председателя Мао Цзедун към полицейщина и чистки на партийни членове.

Неговата теория за "четирите цялости" "издава опит да консолидира президентската си позиция и личната си власт, като в същото време се води борба срещу мощни групировки в партията и в самата държава", смята Ричард Гирагосян, директор на базирания в Армения независим мозъчен тръст Център за регионални проучвания.

Тридесет и девет високопоставени депутати и съветници са задържани по корупционни разследвания през миналата година, по съобщения на държавните медии. Някои политически наблюдатели в Китай смятат, че тактиката на "твърда ръка", прилагана от Си, поражда "атмосфера на страх", която отразява амбициите му да сломи съпротивата сред партийния елит.

Други експерти, интервюирани от ДПА, смятат, че забавянето на ръста на китайската икономика до около 7 на сто т.г. срещу 7,4 на сто м.г. изправя пред сериозна заплаха стабилността на партията. "Забавянето на темпа на икономическия ръст може да доведе до сериозна безработица и до нови политически проблеми", каза Чжан.

"Ако правителството не извърши реални реформи, като разбиване на монополите в държавния сектор или осигуряването на прилични и достъпни жилища, икономиката - дори ако остане сравнително стабилна в краткосрочен план - няма да бъде стабилна в дългосрочен", каза Тао Ран, професор в икономическия факултет на Народния университет.

Според него главният проблем е, че липсва независим механизъм или изследователски екип, който да предложи икономически реформи на правителството. "Предложенията за реформи идват главно от различни министерства в правителството - всяко със своите интереси. Но ако самите те трябва да станат обекти на реформи, как могат (успешно) да реформират самите себе си", попита Тао.

БТА

Станете почитател на Класа