×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 284

НАТО натиска Русия за Украйна

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в Източна Украйна. Днес не беше постигнато единомислие”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП на пресконференция след срещата в Брюксел.Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия.

 

„Съюзниците и Русия имат огромни и устойчиви различия относно Украйна. Съветът все пак е установил и „необходимостта от регулиране на кризата в Украйна с мирни средства”, по думите на генералния секретар на НАТО. По време на съвета представителите на Алианса са информирали Москва и относно решенията от срещата на НАТО във Варшава миналата седмица. Те включват увеличаване на военното присъствие на пакта в Полша и прибалтийските републики.

 

Столтенберг още заяви, че на срещата е решено самия съвет НАТО-Русия да продължи да функционира. Събиранията на органа бяха преустановени по инициатива на Запада след началото на украинската криза през 2014 година. „Линиите за военна комуникация между Русия и НАТО са отворени. Сега трябва да се гарантира, че те работят ефективно. Това е ключов елемент за намаляване на риска от въоръжени инциденти“, допълни генералният секретар на Алианса.

 

Станете почитател на Класа