Депутати обвиниха Масларова в корупция и конфликт на интереси

Димитър Драганов

Депутатите Антонела Понева и Елеонора Николова обвиниха социалния министър Емилия Масларова в корупция и конфликт на интереси. Двете народни представителки изнесоха вчера в парламента данни за ремонт на сграда на Министерството на труда и социалните грижи в Стара Загора на стойност 20 милиона лева. Преди няколко дни лидерът на РЗС спомена за същия случай.
Според Понева и Николова през 2007 година ведомството на Масларова пуска обществена поръчка без цена за ремонт и реконструкция на сградата в града. На конкурса се явяват три фирми, които сами определят необходимата за ремонта сума. Офертите се различават с по 1 милион лева, като най-високата е 21 млн. лв., а най-ниската – 18 млн. лв. Фирмите са гражданско сдружение “Стара Загора 2007”, “Констракшън енд Рипеър” и “Рувекс”. Поръчката е спечелена от от „Стара Загора 2007“, която като дава най-ниската цена за ремонта – 18 милиона лева. „Констракшън енд Рипеър” всъщност е бившата фирма ЛЕНА, която е собственост на съпруга на Масларова – Антон Масларов, твърдят още двете депутатки.
Същевременно министър Масларова поискала 10 милиона лева от бюджетния излишък за 2007 г., като посочва, че сумата е нужна за строеж на сграда, а не за реконструкция, каза Антонела Понева. За ремонт са поискани още 8 млн. лв., като според Понева с ДДС общата сума става 20 млн. лева.
„Общата разгъната площ на сградата е 7600 кв. м, което означава по 300 лева на квадрат. Такива цени и в София няма“, категорична бе Понева. Фактите, събрани от Понева, ще бъдат изпратени до Софийска градска прокуратура и до Главна прокуратура, защото става въпрос за присвояване в особено големи размери – престъпление, което се наказва с лишаване от свобода над 5 години и за конфликт на интереси, обясни Елеонора Николова.

Станете почитател на Класа