Георги Първанов: Политическите лидери да не си играят с огъня

„Класа“

Моят апел е да не си играете с огъня, господа лидери и политици. Това заяви вчера президентът Георги Първанов след срещата си с Иван Костов и Мартин Димитров, съпредседатели на Синята коалиция. Костов и Димитров са настояли президентът да освободи поне трима от членовете на Централната избирателна комисия за европейските избори. Мотивът: намеса в работата на Върховния административен съд. Сините са поискали отстраняването на Ерхан Чаушев и Мустафа Карадайъ, които са от квотата на ДПС, и Александър Александров от левицата, казаха пред „Класа“от пресцентъра на ДСБ. (На 30 май (събота) ВАС отмени решението на ЦИК за нерегистрация на Синята коалиция. Шефът на ВАС Константин Пенчев обяви, че и дори на него му е оказван натиск).
Според Първанов опитите за намеса в работата на ЦИК или съда са недопустими, независимо откъде идват те. „Намирам тенденцията за решаване на вътрешнопартийни проблеми за тревожна, както и да се прави кампания чрез натиск върху независими институции и органи”, каза още Първанов. Той допълни, че моментът сега е пределен и ако в условията на икономическа криза имаме и политическа, и тежка морална, България ще се върне назад във времето. Държавният глава допълни, че в малкото оставащи дни до евроизборите и тези за национален парламент, политическите лидери ще разберат, че подобно поведение работи срещу тях. "Президентът не е началник на ЦИК", беше категоричен държавният глава. Той припомни, че членовете на комисиите се номинират от партиите.
Лидерите на Синята коалиция прогнозираха, че атаките срещу тях в съда няма да спрат. Двамата призоваха чрез медиите лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Ахмед Доган да се явят срещу тях на публичен дебат.



Нарушенията на траурния ден - без оправдание

Според президента Георги Първанов, ако министърът на вътрешните работи Михаил Миков и заместникът му Румен Андреев с нещо са нарушили траурния ден по повод катастрофата в Ямболско, те наистина нямат оправдание. Попитан дали отговаря на истината информацията, че самият той е присъствал на рождения ден на шефа на Апелативния съд Веселин Пенгезов в резиденция „Лозенец“ на 28 май, Георги Първанов каза, че подобни твърдения са доста грозни. "Това е черен пиар. Нека да излезе този, който е коментирал подобна информация по мой адрес, и да отидем заедно в съда", призова държавният глава.

Станете почитател на Класа