Мария Габриел се отказва от ЕП, за да остане еврокомисар

Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова отива в Европарламента

 

 Водачът на листата на ГЕРБ в изборите за евродепутати Мария Габриел няма да отиде в европейския парламент, като предпочита да остане на поста си еврокомисар, съобщи тя по Би Ти Ви. Решението й е било съгласувано с премиера Бойко Борисов и той приел идеята й.

Габриел уточни, че ще е еврокомисар до избора на новите еврокомисари, което ще стане до 5-6 месеца. В отговор на въпрос тя допълни, че поема риска след това да не бъда избрана.

Решението на Габриел проправя път към европарламента на седмия в листата – Лиляна Павлова. Габриел е вторият избран водач на листа, които решава да не отиде в Брюксел. Преди нея това направи Мустафа Карадайъ от ДПС. При ДПС евродепутат не пожела да стане и вторият в листата – Делян Пеевски.

Мария Габриел посочи, че не би променила нищо в своя начин на работа. Тя благодари на всички, които са я подкрепили.

 

https://politikata.net/wp-content/uploads/2019/06/screenshot428440.jpg

 

“Мария Габриел трябваше да вземе това решение – избраните за евродепутати еврокомисари трябва да направят своя избор, защото не могат да заемат и двете позиции. Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение”. Това заяви в студиото на “Още от деня” Лиляна Павлова, часове след като стана ясно, че водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел остава еврокомисар и тя отива на нейно място като евродепутат в Брюксел.

Ситуацията е такава, че няма ясен консенсус кога и кои ще бъдат тримата нови лидери на трите ключови позиции в ЕС, посочи Павлова.

 

 

По думите й това означава, че Мария Габриел може да бъде еврокомисар повече от няколко месеца, колкото остават на сегашната Европейска комисия.

България трябва да бъде представена със своите достойни кандидати във всички европейски институции, допълни Павлова.

ГЛАСОВЕ

 
 

Станете почитател на Класа