Мая Манолова не отхвърли възможността да се кандидатира за кмет на София

България може да се изправи пред наказателна процедура от Брюксел заради липсата на частен фалит, разкрива тя

Националният омбудсман Мая Манолова не отхвърли възможността да се кандидатира за кмет на София.

Манолова бе гост в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия, където й бе зададен въпроса с оглед на наближаващите местни избори.

 

"Сигурно има криза в Столична община, след като ме питат настойчиво. В момента имам достатъчно ангажименти като омбудсман. В момента, в който осъзная, че механизмите, с които разполагам, не водят до резултатите, които гражданите очакват от мен, е възможно да взема други решения. Но със сигурност няма да го направя тайно, скрито, ще го обявя публично", каза Мая Манолова, с което публично открехна вратата към  битката за кметския пост в София.

"Всеки може да търси всекиго, всеки може да номинира, да предлага, да оферира, но решенията ги взимам аз! Нямам никакъв ангажимент към никоя партия в момента", каза Манолова.

Манолова бе питана и за коментар по оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Българските граждани имат достатъчно проблеми, с които се занимавам, за да се занимавам и с проблемите на партиите, посочи Мая Манолова. 

И на свой ред попита водещите защо не й задават въпроси, свързани с оставката на Цветан Цветанов от зам.-шефския пост в ГЕРБ.

"Мисля че с работата си съм показала, че не деля хората по партийна принадлежност", отсече омбудсманът. И отрече слуха, че Цветан Цветанов се е свързал с нея след като е подал оставка.

Разговорът в студиото на Нова започна с горещата тема за надвнесените партийни субсидии и дали партиите ще връщат пари.

"Законът е пределно ясен, партиите получават субсидии за получените за тях гласове. Самият факт, че на прокуратурата й трябваха три-четири дни, за да й стане ясна темата, на всеки зрител е ясно какъв е проблемът, единствените, които не са разбрали и не им е ясно, са финансовият министър и шефовете на партии. Ако не е било ясно, проверява се парламентарната стенограма, чете се, в закона няма нищо наясно", каза Манолова. Според нея това, което наблюдаваме в момента е кризисен пиар - "в такива условия са и финансовото министерство, и партиите", посочи тя.

Мая Манолова припомни, че хората са гласували в референдум субсидиите на партиите да бъдат намалени на 1 лев, но не само, че това не се случило, но те били увеличени.

"Става дума за сериозно нарушение, като омбудсман мога да коментирам, подобно разхищение на публичен ресурс е престъпно, колко социални дейности можеха да бъдат реализирани с тези пари, става дума за суми над 15 млн. лева", каза Мая Манолова.

Запитана дали партиите имат тези пари, за да ги възстановят, тя заяви: "Това си е техен проблем дали ги имат тези пари, никой не пита гражданите дали имат пари да си плащат данъците и сметките!"

Мая Манолова каза още, че е внесла предложения в Народното събрание за облегчаване на финансовото положение на гражданите.

"Проектът на закон, който да даде правомощия на съда да проверява служебно за неравноправни клаузи е подаден от мен преди повече от 4 месеца", каза Мая Манолова.

"Правната комисия така и не се зае с проблема със свръхправомощията на банките. Подпомогнала съм народното представителство, но за съжаление депутатите нямат време да се занимават с тези важни дела. Всички имат покана за дискусия в понеделник срещу злоупотребите от страна на фирмите за бързи кредити", каза тя.

"От миналата седмица имам случай на изтеглен бърз кредит за 2 хиляди лева, който е свързан със застраховка от 1540 лева, която потърпевшият гражданин е трябвало да плати в срок от седмица. Получавам десетки абсурдни случаи с фирми за бързи кредити. Бързите кредитите се взимат за плащане на сметки, а не за луксозни харчове", продължи омбудсманът.

"Десетки български граждани затъват във финансово блато заради некоректни фирми за бързи кредити", категорична бе Манолова. И повдигна темата за частния фалит. В България няма законодателство за частния фалет за разлика от останалите държави от ЕС и заради това страната ни може да се изправи пред наказателна процедура.

 

 

Станете почитател на Класа