Президентът Румен Радев се срещна с Владимир Путин в Петербург

Президентът Румен Радев се срещна с Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

По време на разговора между двамата бяха обсъдени двустранните отношения в областта на енергетиката, икономиката и отбраната.

Радев подчерта, че България и Русия имат стратегическо партньорство в областта на енергетиката и следва да имат по-гъвкав подход и механизми по отношение договорите за доставки на енергийни ресурси и намаляване на цените им.

 

румен радев и владимир путин

 

Според българския държавен глава възможностите за покупки на ограничени количества природен газ от други доставчици и на конкурентни цени ще оказва все по-голямо влияние на българския пазар за енергийни ресурси.

Президентът Владимир Путин от своя страна каза, че отношенията между България и Русия постепенно се възстановяват и започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните отношения в почти всички области.

Той даде пример с ръста на стокообмена между двете държави, който в първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил с 2,8 на сто.

Радев не пропусна да спомене и вековните исторически, културни и духовни връзки между България и Русия, които предполагат активно сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и културата.

По време на срещата Радев изтъкна, че промените по отношение на цените, доставчиците и възможностите за диверсификация създават нова ситуация на газовата карта на Европа и вече водят до много по-ниски цени на природния газ за държави в Западна Европа.

Той припомни, че миналата седмица беше сключен договор, с който на България са предоставени 300 хил. куб. метра газ през терминала за втечнена газ в Гърция и по думите му цената е конкурентна и дори по-изгодна от руската.

Относно изграждането на АЕЦ "Белене" Радев обясни, че България в момента не може да поеме ангажимента за изграждането на втора ядрена електроцентрала. Затова се цели привличането на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която предоставя технологията и осигурява нейната безопасност, но ще очаква и държавни гаранции по този мащабен проект.

Русия има готовност и желание и да продължи да съдейства за поддръжката на военната техника и въоръжение на Българската армия, допълни президентът Радев.

Станете почитател на Класа