Елена Йончева: Създадохме необосновани очаквания, че тези избори ще са начало на загубата на ГЕРБ

"Хората имат нетърпимост от гейтове, които показват, че държавата се управлява по порочен начин. Моралното отвращение на хората към управлението на ГЕРБ не прерасна в електорална активност", посочи водачът на евролистата на БСП.

"Всички ние имахме истинска надежда, че ще победим на изборите. Огорчена съм, надявахме се, че след тези избори ще започне  промяна".

Това заяви Елена Йончева в предаването "Лица в лице" по БТВ.

Това е първата медийна изява на водачката на евролистата на БСП след загубата на изборите,  по време на които тя понесе много удари и критики.

Йончева открои три причини за тази загуба.

"Ние си създадохме необосновани очаквания. Две години държавата се тресе от „гейтове”. Хората имат нетърпимост към правителството, което управлява България по порочен начин. В Европа при всеки „гейт” правителството си отива. В България разочарованието не прерасна в активност. Четири милиона души не излязоха да гласуват.

Другата причина БСП да не спечели тези избори, според нея, е фактът, че този вот не е мажоритарен. Предстои ни много работа, за да спечелим избиратели. Борисов "яхна" своя джип, за да прави малки видео постановки, впрегнаха цялата държавна машина в нарушение на закона. Използван бе корпоративният вот, купеният вот. Не е ли предизборна агитация да откриваш по няколко малки предприятия на ден?! Да бъдеш в емисиите непрекъснато не е ли предизборна кампания?! Сривът на преките чужди ивенстиции е тотален. Никой не попита премиерът за това", каза тя.

 За негативната кампания, която тя предприе, Йончева заяви: "Моята болка е, че тези избори не станаха начало на загубата на ГЕРБ. Нямаще негативна кампания, ние изнасяхме само факти за корупция, искахме хората да знаят." 

Благодаря на всички, които са гласували за мен и за БСП, получих повече от 82000 преференциални гласа, каза тя в началото на интервюто.

Според нея лидерът на БСП Корнелия Нинова не трябва да подава оставка.

"Мафията, организираната престъпност не могат да бъдат преборени с активноста на една партия, трябват усилията на българската журналистика, на другите партии, на гражданското общество - това е голямата горчива истина от тези избори. Около 70 % от българите не искат да ги управлява ГЕРБ. Четири милиона българи не излязоха да гласуват, на БСП им предстои много работа, за да спечелят доверието на гласоподавателите. БСП трябва да намери сили в себе се и да докаже, че може да управлява, допълни избраната за евродепутат от листата на БСП. 

Тя категорично отрече да е водила негативна кампания. "Защо никой не задава въпроси на Борисов за братовчеда му Ради, за къщата в Барселона, за втората къща на Борисов в Банкя". 

По повод заканата на бизнесмена Саздов, че ще я съди, Йончева заяви: "Сплашването, ваденете на бухалки продължава вече две години.  В България се насажда страх. Машината на ГЕРБ разполага с огромни ресурси."

 

 

Станете почитател на Класа