Подмяната на БСП

Що е консервативен социализъм и има ли той почва у нас? Според Устава конгресът има право да разпусне БСП, но няма право да избере председател. „Мачкай, Корни!”

 

БСП изгуби евроизборите, но прибави 1 депутат и 50 000 гласа. „Мачът ГЕРБ:БСП е 5:5, понеже Ал. Йо. не е от ГЕРБ”, прогласиха фейсбукарски „логици”. По тази „логика”, резултатът е 5:3, защото Йончева и Иво Христов не са от БСП.

Нинова изначално отказа да носи отговорност, метна я върху НС на БСП, после и върху местните структури по модела „вас ви махам, мен ме преизбирате”, подаде оставка театрално, моментално се кандидатира за лидер и отреди на цялата БСП ролята на трамплин към още повече партийна власт, този път - абсолютна.

Грешки и последици:

Първо. ИБ реши да пренесе модела (и ефекта) на президентските избори върху европейските с цел победни предсрочни парламентарни избори. Три различни вида избори, всеки със своята специфика. В политиката автоматичното повторение на един успех е илюзия.

Второ. „Свободна Европа” поднесе на тепсия апартаментгейт и кампанията се концентрира върху подарената тепсия. Революционната ситуация и протестната вълна, които ще отнесат ГЕРБ като летен порой, си останаха във виденията на БСП. „Свободна Европа” дава, но в кошара не вкарва.

 

https://www.vlastta.bg/wp-content/uploads/2019/03/%D1%86%D0%B8%D0%BA1.jpg

 

Трето. Бойкот. Три месеца БСП пребиваваше под извънпарламентарната крива круша – от 17 февруари до 31 май. С аргумента „Ама то и без друго парламентът не работи!”

Тъй ли?!

В отсъствие на БСП парламентът прие 37 закона (от тях – 8 ратификации, от тях едната е за влизането на Македония в НАТО) и 58 решения. Ето част от приетите закони: за личните данни, за изборния кодекс, за устройството на територията, за водите, за концесиите, за търговската тайна, за еврофондовете, за съдебната власт, за вероизповеданията, за чужденците, за социалното подпомагане, за банковата несъстоятелност, за местните данъци и такси, за мерките срещу пране на пари, за лечебните заведения и т.н. и прочее.

Президентът наложи вето на три закона – за изборния кодекс, за личните данни (който застрашава свободата на словото!) и за държавната собственост. И в трите случая в отсъствие на БСП ветото на президента беше отхвърлено.

Петъчният парламентарен контрол е денят на опозицията, която и да е тя. БСП пропусна 12 петъка и остави управляващите безконтролни.

 

http://afera.bg/wp-content/uploads/2019/06/KORNELA518.jpg

 

БСП напусна парламента, защото ГЕРБ и ДПС изхвърлиха преференциите. Нинова обяви напускането пред медиите и преди НС на БСП да се произнесе. Преференциите се върнаха, БСП – не. Ефектът стана дефект.

Какво постигна БСП? Самоизключи се от законодателната дейност, от дебатите, от комисиите, от парламентарния контрол. Демонстрира, че може и без парламентарна опозиция, а що не и без парламент (за дива радост на обезграмотеното народонаселение). Делегитимира се като парламентарна партия. Легитимира едноличното управление на Борисов. Загърби Конституцията, която повелява: България е парламентарна република, депутатският мандат не е партийна собственост, народният представител представлява целия народ, а не само своите избиратели, още по-малко – партийното ръководство, което и да е то. Парламентарната партия затова е парламентарна, за да работи в парламента. Не да пресконферира под крушата.

Четвъртото не е грешка, а широкоспектърна, многопластова и разрушителна политическа неграмотност.

А) Фалшиви разделителни линии в БСП. Разправа с едно поколение. Окопи между БСП и Партията на европейските социалисти. Дискредитиране на ПЕС. Международна делегитимация на БСП.

Война срещу президента на ПЕС. Никога в последните 30 години в БСП не е имало такава истерична, интригантска кампания срещу един човек, който и да е той.

Внушения, че ПЕС е „срещу европейския хуманизъм” и „подкрепя италианския фашизъм и германския нацизъм”?! ПЕС съществува от 1992 г. К`ъв италиански фашизъм, к`ъв германски нацизъм, к`ви 5 евроцента?!

Преекспониране на Истанбулската конвенция на улично равнище, щото се „харчи” и помага на политиканското храносмилане. (Темата е затворена с решението на КС).

Б) Пренебрежение към волята на социалистите при номинациите за листата. С най-много номинации бяха Йончева – 271 и Станишев – 235. Нинова изхвърли Станишев. На 4-о място грейна Иво Христов с 2 (две) номинации. След изборите Иво Христов (вече евродепутат) заяви по bTV, че в България за жалост няма гражданска енергия като тази в Украйна през 2014-а! В Украйна има неонацистки майдан, има държавен преврат, инспириран, режисиран и финансиран от САЩ, загинаха хиляди, бандеровците превърнаха Одеса в нацистки крематориум и изгориха живи 50 души! Гражданска енергия!?

В) Демонизиране на НС на БСП.

На 17 март с 95 гласа при тайно гласуване НС избра за водач Йончева. Услужливци списаха политически епитафии на Станишев. Нинова рецитираше по телевизорите: „Станишев не трябва да бъде в листата”. На 14 април също с 95 гласа също при тайно гласуване НС постави Станишев на 5-о място. Тръгна мантрата - „лошият” НС „подмени” листата на Нинова. НС нищо не е подменял. НС изпълнява своите правомощия и задължения по Устав. Но! Ако „лошият” НС е „подменил” листата, колко лоши трябва да са 30 268 избиратели, които гласуваха преференциално за Станишев и го поставиха на 2-о място? Кои са тези „лоши” социалисти, тези предатели, изменници и прочее? Да бъдат издирени и наказани тутакси! Сега Станишев е лош, защото има „цели 30 000 преференции”, защото „донесе само 30 000 преференции” и защото „не донесе 300 000 преференции”. Смертелна „логика”!

На 26 април „Епицентър”-ът на мадам В., тя и Изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи (ИСА), публикува анализ на ИСА, според който „НС е непредставителен орган, бюрократично тяло... Раздялата между този състав на НС и лидера Нинова вероятно предстои. При всички варианти съвместната им работа е невъзможна”. Тези заклинания продължават и днес. На „Позитано” – включително.

Г) Подмолната война. Тролове и хейтъри налазиха форуми и фейсбуци.

„Загубата без Станишев ще бъде най-голямата победа, победата със Станишев ще бъде най-голямата загуба”, гласи един шедьовър на тролската мисъл.

Според изящната тролско- хейтърската словесност НС, Станишев, Идейната комисия (привключена след изборите), всички те удобно пакетирани в т.нар. „вътрешна опозиция” са, цитирам: „злостни, гнусни, гадни, продажни, подкупни, наглеци, лицемери, плазмодии, плужеци, плъхове, пепелянки, хиени, циреи, нафталини, мухъли, изроди, уроди, олигарси, кариеристи, клеветници, джендъри, евроГейски содомити, соросоиди, защитници на лесбийки и педерасти, подлоги на ГЕРБ, еврейчета-серГейчета (в частност – „херсонски/украински евреин”), съзаклятници, извратеняци, шибаняци” и т.н. Спестявам най-вулгарните изрази.

Част от „авторите” на горните анатеми нямат на „своя” фейсбук профил ни снимка, ни публикации, ни приятели. Как да спориш с фантоми! Щом ги разконспирираш, побесняват. Кълнат и проклинат! Не знам кой на „Позитано” отговаря за призраците и омразниците, но най-добре е да ги отзове. БСП няма нужда от тях, достатъчни са хората, които седят на деловия президиум и толерират, и насърчават този вид „политика”. Те са камертонът, който дава тон на тази мила, дружеска истерия.

Д) Разделителни линии и в делегацията на БСП в Европарламента. За ръководител беше избран неопитен човек, вместо единствения професионален политик, който познава правилата и механизмите на европейската политика и за велико неудоволствие на някои се казва Станишев. Това е поредното несмислено решение, наложено еднолично от Нинова.

Пето. Най-важното. И то е:

А) Подмяна на БСП. Подмяна като история, идеология, същност, ценности, принципи, политика. Това не е грешка, а умисъл, поръчение, спуснато от „сиви кардинали”, обитаващи задкулисието. И това е тезата за „левия консерватизъм” или „консервативния социализъм”, подпъхната в поведението и реториката на Нинова. Тя повтаря тези фрази, без да ги разбира. Поради невежество. В нейния речник няма думи и понятия като: социализъм, капитализъм, експлоатация, работническа класа, класова борба, антифашизъм, антифашистка съпротива. Нормално. „Влязох в БСП по прагматични съображения - външната търговия”, каза Нинова на 23 март 2017 г. по bTV, току преди парламентарните избори. Тя се гордее, че не е била член на БКП. Според нейните ментори това е бонус. Какъв? Политически, идеологически, кариерен?

„Най-много ме е страх от политиците-прагматици. Те нямат идеи, нямат идеология, нямат история. И не ги интересува. За тях това са непонятни, досадни, непотребни работи. Те нямат памет, те имат само интереси. С еднакъв успех могат да пропагандират както леви, така и десни идеи. Не заради идеите – заради кариерата”, казваше д-р Атанас Москов. Често разговаряхме в неговата къщичка-стаичка в края на Севлиево сред купища книги. Няма как да го попитам: „Що е консервативен социализъм и има ли той почва у нас?”. Щеше да се разсмее гърлено и да каже, че това е оксиморон. С френското си произношение.

Б) Абсурд. В новия Устав има един правен и политически абсурд. Според Устава конгресът има право да вземе крайното решение – да разпусне БСП. Но няма право да избере председател. Уставът отне основно правомощие на конгреса и го обезсмисли. Обезсмисли и цялата БСП. Не ни трябват събрания, конференции, конгреси, делегати, НС, даже ИБ! Достатъчен е един вожд, 3-4 душеприказчици , 5-6 ментори в сянка, обслужващ медиен персонал и армия от тролове и хейтъри. Толкоз. Колективно ръководство? Айде холан! Прочее, и дедо ви Тодор не си го е позволявал!

В) Култ. Прекият избор на председател е пряк път към диктатурата. Към авторитаризма и безконтролната власт на един човек. Този път е брандиран с псевдодемократична фразеология и лицемерни приказки за морал и почтеност. Но! Ако – според разбиранията на Нинова - на конгресите едни лоши и коварни хора се сговарят за едни лоши и коварни дела, то колко лоши и коварни са онези, които избраха самата Нинова преди 3 години и скандираха екзалтирано „Победа! Победа!”?

И още: Как цялата БСП избира председател, когато никой не знае колко са членовете БСП, т.е. - колко са избирателите; когато няма нито проект, нито правила за пряк избор? Кой тръгва на избори без изборен кодекс и без избирателни списъци? Кому е нужно да разплиска и разсипе БСП преди местните избори и след тях? На кого е изгодно? На кого пречи БСП? Кой определя политиката на БСП? Кой взима решенията? И къде ги взима? Кой ръководи БСП?Менторите? Лобитата? Задкулисието? #Кой?

Няма отговор. Всеки, който задава тези въпроси е враг с партиен билет и трябва да бъде немедленно наритан и наплют. Като по команда (а защо „като”?) и по всички правила от 50-те години потекоха призиви като под индиго (а защо „като”?): „Настояваме др. Нинова да си оттегли оставката! Твърдо подкрепяме твърдата политика на др. Нинова. Имаме нужда от нейната твърда ръка” и т.н. Троловете вече скандират „Мачкай, Корни!”. Със същата страст някога скандираха „Мачкай, Бойче!”. Изобщо – „Мачкай! Мачкай! Мачкай!”. Кого да мачкат, бе?! А после ми се жалват, че били смачкани!

Не става дума за главата на Нинова. А за една 130-годишна партия, преминала през страховити изпитания, през разстрели и бесилки. За една от най-старите социалистически партии в Европа. За партия, която изначално е в основата на европейската социалистическа идея. За нашата Българска социалистическа партия става дума. НАШАТА.

************

От информационния поток:Местни организации зоват Нинова да оттегли оставката си

Пленумът на БСП - Горна Оряховица подкрепя Корнелия Нинова.

Пленумът препоръча на делегатите за предстоящия конгрес да подкрепят Корнелия Нинова за председател на партията. Висшият орган на социалистите в общината даде също поръка да не се допуска отменяне на заложения в устава пряк избор на председателя на БСП от всички членове”.

Социалистите от Нова Загора и Твърдица застават зад Корнелия Нинова: „Гласувахме единодушно декларацията в подкрепа на Корнелия Нинова… Огромната част от редовите социалисти в Община Нова Загора твърдо застават зад Нинова и желаят тя да продължи да води партията”. Решението е взето на нарочно заседание на общинския съвет на БСП в Нова Загора… Социалистите в Твърдица твърдо подкрепяме политиката на Корнелия Нинова и настояваме тя да остане лидер на партията”.

БСП-Русе подкрепя Корнелия Нинова за председател на партията

„Категорично заставаме зад Корнелия Нинова и политиката, която ръководството на партията води”.

БСП-Стара Загора: Корнелия Нинова да оттегли оставката си. Нинова трябва да остане начело на партията, за да води БСП към успешни местни избори.

БСП-Бургас се обяви против оставката на Нинова. „Предстоящите пред партията задачи предполагат единение и консолидация. Не е време за оставки, включително и на председателя, а за продължаване усилията за промяна на политическия модел и статуквото на страната… Обръщаме се към делегатите на конгреса за мъдрост и отговорност пред партията и обществото”.

Несъгласие с оставката на Нинова изрази и областният съвет на БСП в Пазарджик: „Изразяваме несъгласието си с оставката на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и се надяваме партията ни да покаже мъдростта и отговорността си, вместо да гледаме в себе си и да губим мотивация в противоборство”.

БСП- Казанлък си иска Корнелия Нинова за лидер на партията. „В навечерието на местните избори имаме нужда от нейната твърда ръка, а не от хаоса, който се кани да внесе вътрешната опозиция”.

БСП-Силистра: Настояваме Корнелия Нинова да оттегли своята оставка! Загубата на едни избори не бива да е повод за вътрешнопартийна криза, саморазправа и разчистване на сметки. Всичко, което се разиграва, пред очите ни през последните две седмици и до конгреса е на гърба и за сметка на партията. Оставките, организирането на вътрешно партийни избори, обидните квалификации, раздаването на присъди, омразата, заклеймяването, на този, или онзи, трябва да спрат веднага.

Настояваме Корнелия Нинова да оттегли своята оставка като председател на НС на БСП и да изкара редовния си мандат до май следващата година... Потенциалът й като председател и ръководител не е изчерпан… Настояваме да спре публичното хулене и говорене по медиите и вътрешно-партийните въпроси да се решават там където им е мястото… Това не е криза в партията, а криза на доверието между членове на ръководството на партията… Трябва да заработи политическият инстинкт за оцеляване и утвърждаване”.

БСП- Смолян към Нинова: Оттеглете оставката си! Да не превръщаме конгреса в реквием за БСП! Колкото и морални страни да има една оставка или нов избор сега не е моментът. Да спазим разписанието в Устава и избора за Председател да бъде, когато му е времето...

Разделителният пленум не бе в правилната посока… Да се премахне зараждащата се пропаст между ветерани и млади. Потомствени социалисти срещу другите ни убива. Приемственост и разширена екипност – веднага.

Време е, БСП да не върви след общественото мнение и след хората. Трябва да заработи политическият инстинкт за оцеляване и утвърждаване.

Отговорността, госпожо Нинова, се крие в успешната идейна битка и силата да обединяваш. Останете лидер на Отговорността! Останете лидер на Надеждата! Човекът, който със своята партия може да спре случващите се абсурди с историята и с българското самочувствие”.

Станете почитател на Класа