Нинова откри конгреса на БСП. Залата я аплодира. Настояват да оттегли оставката

Председателят на БСП Корнелия Нинова откри петото заседание на 49-ия конгрес на БСП.

Тя обяви от трибуната в зала №1 на НДК, където заседава форумът, че са се регистрирали 661 от избраните малко над 700 делегати.

Другарки и другари делегати, уважаеми дами и господа и драги гости, днешното заседание на 49-тия конгрес се свиква по решение на Националния съвет на БСП на основание чл. 31, ал. 3 от Устава на БСП. От избраните 780 делегати на конгреса до момента са се регистрирали 661“, каза пред делегатите Корнелия Нинова.
„Има необходимото мнозинство. Обявявам заседанието на 49-тия конгрес на партията за открито", обяви в началото Нинова.

Прозвучаха химните на България и Европа и Интернационалът.

Първото заседание ще се ръководи от делегатите Деница Златева и Янаки Стоилов.

Делегати Пазарджик и Казанлък настояват за оттегляне на оставката на Нинова.

При всяко споменаване на името на Нинова - залата избухва в аплодисменти.

 Ностроенията на конгреса показват, че председателят на БСП има подкрепата на делегатите.

"Ти ни вдъхна кураж!", обърна се към Нинова делегатка от Казанлък.

"Имаме две възможни линии - да се капсулираме, обсъждайки устава и другата - да направим трезва оценка и да се борим за промяна не само в държавата, но и в партията", заяви делегатът от Казанлък.

От Пазарджик също искат Нинова да оттегли оставката.

Същото предложение - Нинова да оттегли оставката си, направи и делегат от Хасково. Той обяви от микрофона, че това е волята на делегатите от региона.

Златева заяви обяви, че Националният съвет на БСП е взел решение да предложи на делегатите днес да се промени уставът на БСП. Постъпило е предложение за пряк избор на лидер на партията.

Повечето делегати настояват Корнелия Нинова да оттегли оставката си, понеже такова било желанието на по-голямата част от местните структури на БСП. Партията нямала готовност да проведе пряк избор по нов правилник. 

Георги Свиленски предложи да не се включва точка за промяна на устава. Според него едни и същи хора са предложили включването и отпадането на тази тока. Част от старите членове на БСП се опитвали да наложат контрол на Нинова, но тя не се е поддала, заяви той и се обърна директно към Димитър Дъбов.

„Призовавам ви да не подкрепяте промените на устава сега, промените не са обсъждани със структурите. Това е конституцията на БСП“.

"Другарю Дъбов, понеже вие на първо място сте подписал това предложение, се обръщам към вас. Няма никой да се окопае, дори да има пряк избор - пак ще има Национален съвет и конгрес", каза Свиленски и призова да не се губи време за гласуване на промяна на устава.

"Преди две години другаря Свиленски беше най-близкият човек до Миков, сега е от другата страна. Явно смяната на полюсите е нещо различно. Промяната в устава, в която съм се подписал, са предвидени и двата варианта за избор на лидер. Председателят не е избран от конгреса, а от партията, той е безотчетен, как ще го освободи цялата партия? Това означава, че лидерът  може да не се съобразява с органите. Затова ние предлагаме да се върне това, което е било от преди 30 години, не случайно партията не е избрала този вариант на избор. У нас го предложи една партия и това беше СДС и всички знаем как приключи тя", отговори Димитър Дъбов по повод прекия избор.

В залата се усеща на напрежение. Дебатите са разгорещени.

Петата сесия на конгреса бе насрочена от Националния съвет на партията на 28 юни по искане на Нинова. Проектът на дневен ред предвижда политически доклад за евровота и задачите пред БСП, решение за констатиране на оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и за стартиране на пряк избор за лидерското място.

Станете почитател на Класа