Каракачанов към Радев: Като не ти харесва цената на F-16, звънни на Тръмп

“Ти си върховен главнокомандващ, плюс това си бил шеф на ВВС. Ако искаш да бъдеш полезен, опитай да помогнеш с нещо през институцията, която представляваш, а не само да критикуваш. Да, има много неща, които и на мен не ми харесват в американското предложение за договор за ф-16, както по отношение на финансовите параметри, така и отношение към нашата авиация. Но аз се опитвам нещо да променя в разговори и преговори, а ти само критикуваш. Обади се Тръмп и опитай да помогнеш. ВВС не е моя лична собственост. Опитай да помогнеш с контактите си в САЩ!”. Това заявява вицепремиерът Красимир Каракачанов в отговор на критиките на президента за висота цена на новите изтребители пред журналисти в Троян.

 

 

 

“Аз не знам от къде Радев твърди, че цената за самолетите е  3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор”, допълни Каракачанов пред медиите. В местността Хайдушкото сборище край троянското село Балканец вицепремиерът участва в традиционния празник на планината, билките и туризма.

По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според вицепремиерът, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: “Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи”, подчерта Каракачанов.

” Ако беше лесно самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор”, коментира още военният министър.

По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено.

Пред Епицентър.бг Каракачанов подчерта, че проблемът с неводоволството на президента е от 7-8 месеца – това не му харесало, онова не му харесало. “Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа.Разбирам да го прави социалният министър, но това е върховният главнокомандващ”.

“При тях се смениха трима военни министри за това време. Казах им, че искат да вземат на босия цървулите, защото ние не сме Германия, Франция или Великобритания. И те намалиха цената. Казал съм, че това, което предлагат по този начин, нас не ни устройва. Казах го на тези, които са ми равностойни по институция – генерал Матис, министър Шанахън, посланика, генерал Хупър. Защо  Радев не помогна като институция, а не да пита защо ракетите са 16, а не 18, защо пилотите ще бъдат еди колко си и още и още…”, негодува военният министър.

Каракачанов укорява Радеве, че непрекъснато атакува кабинета. “Защо критикува българското правителство? Американците виждат, че при нас има разнобой и си гонят икономическите интереси. При тях, както и при руснаците, няма братство и партньорство – има икономически интереси. Кажи го на американците в прав текст – че не харесваш договора. А не да биеш по собственото си правителство, за да се харесаш на електората”, продължава гневен Каракачанов.

Според него целта на президента не е да провали сделката. “Той знае, че ако стане така, скоро нов самолет няма да видим. А такъв не сме вземали от 30 години. Просто печели политически дивиденти покрай мръсната работа, която трябва да свършим ние. Когато аз тръгнах да ремонтирав Миг-29 не чух подкрепа от президентството. А като командир на ВВС той беше предложил като купим старите Ф-16 да махнем МиГ-овете. Не може да демотивираш пилотите, не е патриотично. Не може да използваш армията, за да удариш правителството”, заявява военният министър.

По отношение спора между министрите Красимир Каракачанов и Емил Караниколов и председателя на парламента Цвета Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25 военният министър подчерта пред Епицентър.бг: “Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам”.

 

Станете почитател на Класа