Борисов задушава финансово БСП, за да я похити

Формулата „лев за глас“ задушава БСП и подлива вода на тандема Трифонов-Манолова. Партийната система бере душа.

 

 

Нищо не налагаше тъкмо сега да се орязва партийната субсидия. Още по-малко по този начин – урбулешката и без сериозни мотиви. Но работата е сторена – депутатите от мнозинството, с подкрепата на ДПС, "Атака" и "Воля", гласуваха държавната помощ за партиите да бъде намалена от 11 на 1 лев за глас. Упорството, с което ГЕРБ прокара промяната, въпреки очевидните щети, повдига много въпроси.

Защо се стигна дотук?

След неуспешния преврат на „Позитано“ 20 стана ясно, че колаборационистите с ГЕРБ губят битката за овладяване на БСП. Загубата на Гергов и компания беше загуба и за Борисов. Това му беше най-краткият път за удържане на властта - чрез бъдеща коалиция с БСП. Но не тази на Нинова, а БСП на Гергов, Станишев, Миков и сие. Твърдото опозиционно поведение на сегашната соцлидерка го лиши от тази възможност. А виж, със Станишев добре се погаждат. Разменят любезности. Щом се чу, че Сергей е предложен за председател на ЕП, Борисов го подкрепи с „две ръце“. Онзи му върна жеста и мило заключи, че  „Борисов вече не действа като политик, а като държавник“. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя с г-н Борисов", размекна се „социалистът“, като не пропусна пътьом да стрелне Нинова.

Тези политически милувки обаче няма как да бъдат осребрени при сегашната конюнктура в соцпартията. Затова Борисов спешно пристъпи към план Б, който предвижда финансово задушаване на БСП, докато не клекне. Не го ли направи – да мре по-добре. Субсидия от 1 лев на глас означава точно това.

Средната държавна субсидия на ГЕРБ е между 14 и 20 милиона лева годишно, в зависимост от разните изборин резултати. Умножете ги по десет (години) и ще разберете защо управляващата клика рискува толкова смело. Разбира се, ГЕРБ се захранва от множество други канали и не е опряла до субсидията. Но не така стоят нещата за малките партии. Затова наглед нелогично е поведението на джуджета като „Атака“ и „Воля“. Но тези партии се свеждат до по-скромен политически бизнес, а политическото им битие се свежда до това да попиват протестните настроения и да поддържат бутафорния плурализъм за пред външния свят. ДПС е друга губерния, с почетен финансист начело.

Щом не ме харесвате – ще ви унищожа!

Това е посланието на Борисов към БСП. С финансовото омаломощаване на левицата Борисов бута рамо на вътрешната опозиция в соцпартията с надеждата да се разправи с Нинова. Със същата умисъл подлива вода и на новия фаворит на олигархията – Слави Трифонов, чието политическо предприятие предстои да бъде огласено. Намаляването на партийната субсидия на лев за глас беше основният популистки патос на Дългия. Борисов му го взе от ръцете.

От ГЕРБ лукаво изтъкват като причина за това решение призивите на БСП да се намалят депутатските заплати. Един вид: искахте го – получихте си го. Но едното няма нищо общо с другото. Персоналните възнаграждения на депутатите засягат само тях, докато орязването на субсидиите засяга цялата партийна система.

При неуспех с БСП, на Борисов вероятно ще му бъде създадена друга, „по-удобна опозиция“. С любезното съдействие на бизнеса, разбира се. Частното финансиране на партиите отваря тази възможност. Оттук нататък едрият капитал ще решава кой да управлява страната. На кого да дава и на кого – не.

Олигархията иска само едно: гаранции за съхраняване на придобитото и преумножаването му. Трябва й втори Борисов, който да подпре поспихналия рейтинг на първия, без излишни скрупули и социал-реформистки отклонения.

До месец-два на политическия терен се очаква да изскочи нов политически играч, продукт на това съглашение. Карашик между Слави Трифонов и Мая Манолова, да речем. Първият отдавна се заиграва с Борисов. Помним как лично премиерът разказа за пазарлъка им преди 9 години, когато гологлавият шоумен искал да му пристане срещу 50% влияние в ГЕРБ. „Ако трябва да определим два министри, единият да го каже той, другият – аз”, описа накратко офертата Борисов в интервю за Канал 3. Тогава работата се разсъхна. А сега?

Сега Борисов прегръща публиката на шоумена. Гласувахте за намалена субсидия – ето, намалих я, казва й самодържецът. Ролята, отредена за Трифонов, е на патерица, затова едно превантивно изпускане на парата трябва да напомни на Дългия, че не бива да се взема насериозно. В бъдещия тандем трябва да е ясно кой е алфа мъжкарят.

За целта БСП трябва да бъде умаломощена и на освободения опозиционен терен да се настани новия политинженерен проект. Вместо главен секретар - главен чалгар. Така ще си имаме Борисов-1 на власт и Борисов-2 в опозиция. А след парламентарните избори двете най-вероятно ще се обединят в едно коалиционно цяло и всичко ще се промени, за да си остане пак същото. Вместо десни балъци и пишман патриоти – Слави. Тогава, нищо чудно, и субсидиите да върнат. Зер, бизнесът няма да ги издържа вечно. Бая скъпо ще му излезе.

 

 

Анастас Добрев

Станете почитател на Класа