Парламентът преодоля президентското вето. Фирми и еднолични търговци ще финансират партиите

След гласуването остава възможността за отворено финансиране на партиите, т.е. чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, на които се противопостави държавният глава

Със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно Закона за държавния бюджет и преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"За" повторното приемане на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с който се измени Законът за политическите партии, гласуваха 129 народни представители, "против" - 84 и "въздържал се" - 1 . С това ветото бе преодоляно. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно.

След гласуването остава възможността за отворено финансиране на партиите, т.е. чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, на които се противопостави държавният глава.

В мотивите си за ветото президентът посочва, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката.

 

 

Станете почитател на Класа