Мая Манолова: Няма да вдигаме данъците, парите ще дойдат като спрем корупцията в Общината

Мая Манолова към Фандъкова в дебата по Нова телевизия: „Обещахте да влезете в кварталите, но го направихте с багерите“

„Г-жа Фандъкова и ГЕРБ обещаха да влязат в кварталите, но влязоха в кварталите с багери. Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, градинка, зелена площ или площадка. И всъщност не аз, а вече и гражданите няма да допуснат безобразията, които вие допуснахте с унищожаването на междублоковите терени, градинките и местата за детски градини в кварталите.“ Това заяви гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова в ефира на Нова телевизия, в рамките на предизборния дебат, който медията организира между първите двама претенденти за поста.

 

 

„И в момента се ограждат парцели в междублоковите пространства, както е пред блок 75 в „Младост“, посочи Манолова.

Гражданският кандидат добави, че с промени в Общия устройствен план (ОУП) ще се спрат тези безобразия с презастрояването и ще се обезщетяват собствениците – „тоест това, което Вие не сте направили”, обърна се тя към Фандъкова.

„Не ви ли е неудобно след 14 години престой в Общината да ме питате мен колко пари ще трябват, за да има детска градина за всяко дете, сега над 7 000 деца са извън градините и чакат места“, попита още Манолова и категорично заяви, че в нейния 4-годишен мандат като кмет този проблем ще бъде решен. „За 4 години ще осигурим място за всяко дете в ясла и градина, работещи лекарски кабинети по училищата и градините, сигурна среда и безопасност около училищата“, допълни тя.

„За да дойдат инвеститори в София, трябва да има почтено управление и чиста от корупция бизнес среда“, каза Манолова в отговор на въпрос на водещите как ще бъдат привлечени големи инвеститори в столицата. „Ще осигурим прозрачна среда за хората и за 4 години 90% от услугите ще станат електронни.“

„Обществените поръчки ще са публични и прозрачни, без предварително определени победители в тях“, подчерта Манолова.

Тя обеща още в рамките на мандата да не се вдигат данъците на гражданите, а парите да се осигуряват като се намали изтичането им през корупционни схеми за приятелски кръгове. „Ще следя как се харчи всеки лев да столичани и ще има публична платформа, и гражданите да следят това, за да се спрат разхищенията“, увери Мая Манолова.

Тя подчерта, че двете с Фандъкова имат коренно различни концепции за строителството в София. Докато тази на Фандъкова е сгъстяване в центъра и Западна София, то на Манолова визията е за разширение на града на север – чрез т. нар. „Северен град“ – до полите на Стара планина.

„Освен това Общината ще изгради инфраструктура, транспорт, пътища. Сега в „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ няма улици, пътища, детски градини, но има жилищни сгради. Защо това се допусна, г-жо Фандъкова?“, попита Манолова.

„Ще направим 4-годишна програма за рехабилитация и изграждане на тротоарите в София“, каза още от мерките на програмата си тя.

По една от най-проблемните теми – мръсния въздух в София, Манолова заяви:

„Скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първо – заради имуществените санкции, които Еврокомисията ще наложи на България. Второ – за мерки за подобряване качеството на въздуха. И трето – за лекарства за нашите деца.“

Според нея трябва да се предприемат мерки срещу горенето на отпадъци, да се сменят инсталациите, които замърсяват околната среда и редовно да се мият улиците. „Енергийните помощи не трябва да се дават в дърва и въглища. Трябва да се въведе и „бял билет“ – безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух“, каза още Манолова.

„Най-голямата лъжа в кампанията е това, че г-жа Фандъкова сама взима решенията за управлението на София“, заяви Мая Манолова на въпрос за най-голямата лъжа в кампанията.

Манолова бе категорична, че за разлика от нея се гордее с резултатите си като омбудсман и че сама взима решенията си. „Нямам началник, нямам ментор, който да ми казва какво да правя. Отговарям пред съвестта си и пред гражданите“, каза още Манолова.

 

https://mayamanolova.bg

Станете почитател на Класа