Захариева пред ТАСС: Споровете за 9 септември и шпионският скандал не са тема на отношенията ни с Русия

България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия. Това казва в интервю за ТАСС външният министър на страната Екатерина Захариева преди посещението си в Москва на 21 октомври.


"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, от момента в който заех поста вицепремиер и министър на външните работи през 2017 г., това ще бъде първото ми посещение в Русия. Радвам се, че това посещение се провежда във време, когато нашите страни празнуват 140 години от установяването на дипломатически отношения, благодаря на (външния министър на Русия) Сергей Лавров за поканата“, заяви тя.

Българският външен министър изрази надежда, че визитата ще се проведе в атмосфера на двустранен диалог, „основан на конструктивно сътрудничество и отчитане на взаимните интереси“ на двете страни.

„Ние сме заинтересовани да водим равноправен и взаимноизгоден диалог, в който да се ръководим от националните интереси и общите политики на ЕС и НАТО“, подчерта още Захариева.

Вицепремиерът коментира и напрежението, възникнало в двустранните отношения във връзка с изявлението на българското външно министерство по повод историческата изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, както и скандала с обвинението в шпионаж срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

„Бих искала да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на посолството на Русия в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите спецслужби. Още преди 20 години върховният законодателен орган на България – Народното събрание, даде своята оценка за тези събития и настъпилите от тях последици за българската държава и общество и прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Бъдете уверени, че нямаше да реагираме, ако изложбата „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ беше организирана на 9 май, а не на 9 септември“, обяснява Захариева.

"Що се отнася до операцията на нашите специални служби по отношение на движение „Русофили“, с която не съм запозната в детайли, тъй като тя се ръководи от прокуратурата, която в България е част от съдебната власт, която е независима от изпълнителната, бих могла да кажа – изхождайки от публично известните до момента информации – че тази операция няма отношение към юридически лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването се отнася до конкретни лица, за които съществуват подозрения за извършени престъпления“, казва Захариева, цитирана от ТАСС.

"Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г., нито разследването срещу Национално движение „Русофили“ са тема на двустранните отношения. В дневния ред на българо-руските отношения има много по-сериозни теми и очаквам, че именно те ще бъдат предмет на обсъждане по време на моето посещение в Москва“, допълва българският външен министър.

Станете почитател на Класа