Иво Христов: Борисов е гласът на Едроган в Европа

България е пропуснала златния си шанс да изчисти споровете с Македония. „Това, което направиха гърците след десетилетна безкомпромисност. Сега очакваме някаква комисия да изчисти общото минало, което няма как да стане

Евродепутатът Иво Христов коментира в студиото на БНТ, че невъзможността за постигане на споразумение за Брекзит е вследствие от вътрешнополитически противопоставяния във Великобритания. Той коментира също така, че Европейският съюз не може в момента да се разширява, тъй като и със сегашните си страни членки не функционира добре.

Според Иво Христов Брекзит е станал заложник на вътрешната политика във Великобритания. Той смята, че недоверието към лидерите и разделението в обществото на Острова са в основата на проблемите с преговорите между Лондон и Брюксел.

"Той дескредитира самия концепт за демокрация. Когато в продължение на безкрайни месеци наблюдаваме как демократични институции се саботират една друга, а демократични държави и образования не успяват да постигнат съгласие, това превръща самото понятие демокрация в някакъв вид карикатура в очите на множеството и това е опасно", каза още той.
Евродепутатът сподели, че не е оптимист за работата на бъдещата Европейска комисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен.

"Европа има нужда от нов договор. Тя пропусна да се сдобие с Конституция навремето, което пречупи цялата европейска интеграция и оттогава се трупат грешки и компромиси, къси съединения на различни нива", коментира той.
Иво Христов прогнозира, че ако не бъде преодоляно това, Европа ще губи ролята си на икономически гигант.

По темата с блокирането на започването на преговори със Северна Македония и Албания, Христов каза, че позицията на Макрон е обяснима от европейска гледна точка.

"От общоевропейска гледна точка очевидно е, че Съюзът не функционира и при сегашните страни членки, какво би станало, ако влезат още. Макрон беше съвсем категоричен, че няма да допусне разширяване, на срещата във Варна с президента Радев", припомня евродепутатът, който бе началник на кабинета на президента.


Христов определи докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка като "механизъм, който доказа до каква степен Европа е непособна да оказва реално въздействие".

Разширяването е приключил въпрос, всички страни, които чакат на вратата на ЕС ще бъдат поставени в положението на Турция, твърди Иво Христов. Христов коментира, че България е пропуснала златния си шанс да изчисти споровете с Македония. „Това, което направиха гърците след десетилетна безкомпромисност. Сега очакваме някаква комисия да изчисти общото минало, което няма как да стане“, обясни той.

„Но от общоевропейска гледна точка очевидно е, че съюза не функционира дори при сегашните страни членки, какво би станало ако влязат още. Макрон беше много категоричен, че няма да допусне разширяване. Разширяването е приключил въпрос. Всички страни, които чакат на вратата ще бъдат поставени в положението на Турция“, обясни той.

Христов посочи, че всяка страна, която чака членство, ще се опита да влезе под една или друга форма – политически или икономически, а може би дори и военно. „Това не е добре за региона, но е закономерно. Европа загуби онази своя притегателност, която имаше преди 20 години. Тя и сега е водещият актьор на континента и тези страни чакат да влязат в Европа. Ако питате сърбите, това, което ги вълнува, са европейските фондове. Те нямат илюзии относно Европа като демократично пространство или като ценностна общност“, допълни той.

„Същевременно самата Европа не се справя в асимилирането на нови страни членки. Тя все още се пита какво става с България и Румъния, които на десетата си година от членството не успяват да се справят с проблемите си с правосъдието и вътрешния ред“, каза още той.


„Но Европейските институции се нуждаят от преосмисляне по принцип. Що за парламент е този, който не разполага с право на законодателна инициатива. Това не е точно парламент. Очевидно, че Европа има нужда от нов договор. Тя пропусна да се сдобие с Конституция на времето, което пречупи цялата европейска интеграция и от тогава се струпат грешки и компромиси“, каза още той.

„Ако не преодолеем този етап в краткосрочен план ще губим все повече ролята си на икономически гигант, а тъй като и без друго не разполагаме с военна сила и със самостоятелна обща външна политика, ще се превърнем в второстепенен актьор“, подчерта Христов.

Той обяви българската политика като ехо от позициите на Ердоган.

Борисов е гласът на Едроган в Европа, заяви евродепутатът.

"Често правоверните медии представят безволевата позиция на Борисов като някакъв вид политическа мъдрост. Всъщност, той е в абсолютна зависимост от Ердоган. Той е негов говорител в Европа", посочи Иво Христов. Запитан не е ли премиерът Борисов последникът между Турция и ЕС, Христов отговори: "За да бъдеш посредник, трябва да имаш авторитет в двете страни. Ако имахме такъв като държава, и като лидер в лицето на Борисов, "Фолксваген" щеше да дойде в България, а не в Турция! Това не е посредничество, това е ехо от тезите на турския президент, които българският премиер възпроизвежда на европейския терен."

Христов определи докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка като "механизъм, който доказа до каква степен Европа е неспособна да оказва реално въздействие". Евродепутатът прогнозира: "Очаквам поредния аморфен доклад, който ще бъде подкрепа за правителството преди изборите." Иво Христов изтъкна, че Европейската народна партия употребява тези доклади партийно, за да крепи партии от своето политическо семейство.

 

 

Станете почитател на Класа