Живко Георгиев: Цялото задкулисие на купения вот ще се задейства на балотажите

“На втория тур на местните избори предстои да бъдат използвани всички възможни стратегии, ще има активизация на местното политическо задкулисие и ще се използват ресурсите на контролирания и купен вот”, прогнозира в ефира на Радио „Фокус“ социологът Живко Георгиев.

Той бе категоричен, че ако се гласува на балотаж, то там хората избират или статуквото, или промяната. По думите му на много места избирателната активност идната неделя ще е по-ниска в сравнение с тази на първи тур. Ще има обаче и такива, които ще излязат единствено на балотажа.

Според Живко Георгиев  политическото съзнание в София е силно индивидуализирано и трудно се влияе от политически лидери.

Той прогнозира, че избирателната активност на втори тур ще бъде съизмерима с тази на първи. По думите му в България гражданите искат промяна, но в същото време смятат, че тя е невъзможна.

В политическия модел има много проблеми, а хората не са въодушевени от начина, по който се развива той, каза още Живко Георгиев. Според него хората са силно отчуждени от партии, политици и политическо говорене.

“Преобладава апатия. Като цяло избирателната активност е доста ниска. Разбира се няма обобщени данни за страната, но за местни избори, които са били винаги доста мотивиращи, активността, която наблюдаваме е ниска. Имайте предвид, че прекалено много са хората, които са гласували само за кмет, не за листа, само за листа, но не за кмет. Тоест реално твърде много са против всички и ако изчистите тези проценти ще видите, че по-скоро избирателната активност клони към 40%”, обясни още социологът.

Живко Георгиев уточни, че няма единна тенденция в избора на хората. Има общини, в които търсенето на алтернативи е излязло на преден план с много добри резултати. На други места се наблюдава неприятната тенденция, силно да се представят корпоративни играчи и то главно в големите градове.

 

Станете почитател на Класа