Германия призова ЕС за единство

Германският външен министър Хайко Маас настоя в своя статия европейските страни да се обединят пред глобалните предизвикателства като изменението на климата и миграцията.

 

В изявлението, публикувано в събота в 26 страни от ЕС, министърът на външните работи Маас припомни падането на Берлинската стена преди 30 години, което отбелязва края на десетилетието на Германия в периода на Студената война.

 

Маас заяви, че страната му дължи благодарност не само на стотиците хиляди източногерманци, които протестираха мирно срещу комунистическия режим, но също така и на активисти от други страни от източния блок, което проправи пътя и към повторното обединение на Германия.

 

Той каза, че събитията от 9 ноември 1989 г. ни задължават да завършим обединението на Европа, за което страната му работи.

 

На 9 ноември Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, което доведе до обединението на бившите Източна и Западна Германия на 30 октомври 1990 г.

 

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13-и август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.

 

Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември 1989 г., когато объркани охранители отварят вратите към 22,45 ч. Това става след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още през нощта, официалното й унищожаване е предприето едва през лятото на 1990 г.

Станете почитател на Класа