Мая Манолова внесе жалба за касиране на вота в София

Бившият омбудсман започва и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска законодателни промени. Целта - въвеждане на машинно гласуване

Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес.“
Това заяви днес Мая Манолова пред Общинската избирателна комисия, където внесе заедно с Инициативния комитет, който я издигна за кандидат за кмет на София, жалба с искане за касиране на резултатите от местните избори в столицата.


"Установихме десетки, стотици тежки нарушения на изборните правила, които класирахме в четири групи – нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения, свързани с изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и с броенето им, и нарушения, свързани с организацията на изборния процес", допълни тя.
"По отношение на избирателните списъци, освен разликата от над 100 000 избиратели, обявени от организаторите на изборите за техническа грешка, установихме и 6700 души разлика в част втора на избирателните списъци. Толкова са гражданите на държавите членки на европейския съюз, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация броят им е 44“, уточни Манолова. 


Относно нарушенията с изборните протоколи, издадени от секционните избирателни комисии, Манолова обяви, че има огромни несъответствия и разлики между протоколите, изготвени от СИК и тези, които са качени на сайта на ЦИК. 


"Тези разлики, разминавания, нарушения, поправки, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на СИК. Това са над 900 секции. Има празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабричен номер или с различни фабрични номера, протоколи с промени в графите, които се отнасят до определянето на резултата", подчерта тя. 
За нарушенията с бюлетините Манолова заяви, че на втория тур се падат около 3500 невалидни бюлетини на кандидат.


"Протоколите в секциите, в които гласуват предимно роми, са изрядни, чисти, няма недействителни бюлетини и това потвърждава нашето съмнение, че се е гласувало с предварително подготвени и попълнени бюлетини извън изборните секции", допълни тя. 


Манолова отчете и множество нарушения в организацията на изборния процес – не са допускани председатели на инициативни комитети и на партии, застъпници също не са допускани, а тези които са допуснати, са държани в изолирани помещения, на изолирано място, така че да няма как да виждат какво се случва с бюлетините.


"В резултат на това са отваряни предварително пликове с протоколи. Те са отваряни от представителите на ОИК, служители на общинската администрация, които са нанясали различни корекции и поправки на протоколите", обясни Манолова. 


Към нарушенията, които са извършени на местните избори, тя добави и публикуването на предварителни резултати от екзит половете:
"Тежка манипулация на изборите беше нанесена и от така наречените екзит полове. Различни социологически агенции и медии публикуваха предварителни резултати, които бяха използвани като партийна пропаганда и абсолютно през целия ден показваха разлика между 7 и 17 процента между кандидатите с една цел – да се откажат и демотивират избирателите изобщо да идат да гласуват."


"Огромното количество сигнали за масово купуване на гласове, за контролиране на вота. Подали сме над 20 жалби, по които нямаше абсолютно никаква реакция нито от правоохранителните органи, нито от изборната администрация", допълни тя.


"Не внасяме тази жалба, за да пречим на работата на Столична община. Внасяме тази жалба заради несправедливостта, заради множеството тежки нарушения и злоупотреби с изборните права на столичани. Не става дума за моя избор или за моя глас, а става въпрос за тежки злоупотреби с гласовете на стотици хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. Изборната машина включи и направи съучастници и много граждани в контролирането на вота, в продаването на гласове, служители на столична администрация в приемането на протоколите", заяви Манолова и добави, че "това не трябва да се оставя така, без последствия".


Тя бе категорична, че "въпросът е има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, има ли кой да накаже ГЕРБ за нарушенията на изборите и злоупотребите с гласовете на столичани, има ли кой да застане зад честността на вота от партиите и институциите в България – Народното събрание, депутати, Централна избирателна комисия". 


"Въпросът е кой къде ще застане – за или против честните избори, въпросът е дали ще има мнозинство, което да гарантира честния вот, или нещата ще останат като преди – задкулисен сговор за осигуряване на служебна победа на ГЕРБ. Внасяме тази жалба, защото смятаме, че изборните манипулации, злоупотребата с гласове не трябва да бъде оставена ненаказана. Не трябва да бъде оставено неразобличено нито едно изборно нарушение", заяви още Манолова.
"Дали ще се намери кой да се произнесе наистина в съответствие със закона и справедливостта по отношение на тези жалби, предстои да разберем", завърши Манолова.

 Още в нощта на вота екипът на Манолова обяви, че разполага с доказателства за груби нарушения на изборните правила. По думите й те могат да бъдат класирани в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения свързани с изборните протоколи, нарушения свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес.

Бившият омбудсман започва и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска  законодателни промени. Целта - въвеждане на машинно гласуване.

Резултатите от изборите ще обжалват и част от кандидатите за районни кметове на БСП.

 

 

Станете почитател на Класа